Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kriminella avlyssnar din telefon på flygplatser

- 01/03/2013, 21:34
Se upp innan du använder WiFi på offentliga platser.
1 av 2

Se upp innan du använder WiFi på offentliga platser.

Henrik Montgomery/SCANPIX

Kriminella nätverk har nämligen börjat använda trådlösa nätverk för att lyssna av smartphones.
2 av 2

Kriminella nätverk har nämligen börjat använda trådlösa nätverk för att lyssna av smartphones.

Scanpix

Snor information. Många personer förlitar sig på offentliga platsers trådlösa nätverk - det har de kriminella nätverken också börjat inse.

Trådlösa nätverk på offentliga platser kan vara ett verktyg för kriminella nätverk och välorganiserade underrättelsetjänster, rapporterar SvD.

Genom att skapa ett nätverk och döpa det till ett trovärdigt namn kan angripare nämligen komma åt mejl och annan personlig information.

– Det finns redan klara belägg och bevis för att det förekommer på europeiska flygplatser. Men jag är fullständigt övertygad om att det också sker i Sverige eftersom det är så pass enkelt, säger David Lindahl, it-säkerhetsforskare på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI till SvD. 

Lagrar samtal

Trådlöst WiFi är inte det enda som smartphones-användare bör oroa sig för. 

En annan avlyssningsmetod går ut på att upprätta falska basstationer som snappar upp och lagrar både telefonsamtal och sms. Den falska basstiationen behöver inte vara större än att den kan placeras i bakluckan på en bil eller i en ryggsäck.

– Det kan inte påpekas tillräckligt många gånger att allt du gör via trådlöst tal, sms och mejl mycket väl kan läsas av andra som inte ska känna till informationen, säger Fortifikationsverkets säkerhetschef Henrik Thernlund, som varit med och mätt upp falska basstationer tidigare, till SvD.