Här kör männen i väg med den misstänkte tjuven och hans bil.
1 av 7
Här kör männen i väg med den misstänkte tjuven och hans bil. - Foto: FAKSIMIL FRÅN VIMEO
Med en snöplog drar männen i väg bilen.
2 av 7
Med en snöplog drar männen i väg bilen. - Foto: FAKSIMIL FRÅN VIMEO
Polisen utreder nu händelsen.
3 av 7
Polisen utreder nu händelsen. - Foto: FAKSIMIL FRÅN VIMEO
Efter flera hundra meter får bilen punktering.
4 av 7
Efter flera hundra meter får bilen punktering. - Foto: FAKSIMIL FRÅN VIMEO
Och mannen kan senare lossa på bandet och åka i väg.
5 av 7
Och mannen kan senare lossa på bandet och åka i väg. - Foto: FAKSIMIL FRÅN VIMEO
Med varningsblinkers på kör han sakta från platsen med männen efter sig.
6 av 7
Med varningsblinkers på kör han sakta från platsen med männen efter sig. - Foto: FAKSIMIL FRÅN VIMEO
Polisen kommer sedan till platsen och stoppar bilen.
7 av 7
Polisen kommer sedan till platsen och stoppar bilen. - Foto: FAKSIMIL FRÅN VIMEO

Strängnäsbor fångade dieseltjuv – misstänks själva för brott

När den misstänkte dieseltjuven släpptes av polisen och skulle hämta sin bil möttes han av arga Strängnäsbor. Männen band fast mannens bil i en snöplog och körde i väg med honom. Nu misstänks de för ofredande.
– Det här är naturligtvis inte rätt agerat, säger polisen.


Dieselstölden

Det var på torsdagen den 28 februari som polisen larmades efter att vittnen sett två personer slanga diesel i Strängnäs. När polisen kom till platsen var männen försvunna, men polishundar lyckades spåra upp en av gärningsmännen som senare greps.

– Han luktade diesel och togs in till förhör där han erkände stölden, säger Olsson till Nyheter24.

Ofredande

Ofredande är ett brott som faller under allmänt åtal. Den som handgripligen antastar någon genom till exempel hänsynslöst beteende gör sig skyldig till ofredande. Straffet för ofredande är böter eller fängelse i högst ett år. Fängelsestraff för ofredande är dock mycket ovanligt.

STRÄNGNÄS. Torsdagen den 28 februari grep polisen en man misstänkt för att ha slangat diesel i Strängnäs. Mannen togs in till förhör där han erkände stölden och under fredagen släpptes han.

Men när han återvände till sin minibuss, som lämnats på brottsplatsen, möttes han av flera uppretade män som bundit fast bilen i en traktor med snöplog. Ett videoklipp som fått över 200 000 visningar på nätet visar hur männen kör i väg med minibussen, med mannen i förarsätet, i flera hundra meter.

Händelsen utreds av polisen

Efter flera minuter lyckas mannen lossa det band som männen bundit fast bilen med. Men när han sätter sig i bilen för att köra i väg trär en av männen på bandet igen. När mannen till slut kommer loss och kan åka från platsen ringer männen polisen som återigen stoppar den misstänkte dieseltjuven. 

Nu kan Nyheter24 avslöja att männen i videoklippet utreds av polisen. 

– Det här är naturligtvis inte rätt agerat. Det rör sig åtminstone om ofredande. De förhindrar honom ju från att åka, men det är juridiskt halvklurigt. Det är inte varje dag man träffar på den här typen av brott, Per-Magnus Olsson förundersökningsledare vid Strängnäspolisen, till Nyheter24.

"Vi måste kolla närmare på filmen"

Det har förekommit uppgifter om att polisen förbjudit mannen att använda bilen. Det är uppgifter som inte stämmer enligt Olsson.

– Bilen är inte beslagtagen på något vis. Han har all rätt att ta den och åka därifrån. Det är fullt möjligt att de här personerna på filmen kan bli misstänkta för brott. Vi måste kolla närmare på filmen och se exakt vad som händer. 

Personen som filmade händelsen förklarar för Nyheter24 att allt började med att mannen stal diesel från en av männen i klippet.

– Vi hade inte planerat att göra något utan det var mest en slump att vi mötte honom när han hämtade bilen. Han höll sig kvar i området och vi ville se till att han kom därifrån, säger fotografen, och fortsätter:

– Vi drog ut honom till vägen helt enkelt. Vi gjorde inte någon skada på vare sig honom eller bilen och det var aldrig vår tanke heller. Punkteringen hade han fått innan.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!