En man riskerar nu fängelse för fildelning.
1 av 3
En man riskerar nu fängelse för fildelning. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Regissören Tim Burton gör reklam för filmen Sweeney Todd.
2 av 3
Regissören Tim Burton gör reklam för filmen Sweeney Todd. - Foto: Jessica Gow
Det har tidigare skrivits mycket om rättegången mot Pirate Bay-grundarna.
3 av 3
Det har tidigare skrivits mycket om rättegången mot Pirate Bay-grundarna. - Foto: SCANPIX

Fildelare kan få fängelse - största fallet i Sverige

En man som misstänks för att bland annat ha laddat upp filmerna Sweeney Todd och Alien 3 riskerar nu fängelse för fildelning. Det är det största enskilda fallet hittills.


Ilska i filmbranschen

Efter att flera Johan Falk-filmer läckte på nätet innan de ens hade premiär rasade filmens producent rejält och krävde mer hjälp och hårdare lagstiftning.

Läs mer om det här.

Det största fildelningsfallet gentemot en enskild person i Sverige någonsin är på väg upp i rätten, rapporterar P3 Nyheter.

Det riktas mot en person som, enligt åklagaren, har legat bakom många av uppladdningarna på den numera nedlagda torrentsidan Swebits. Där ska personen även ha arbetat som moderator innan sajten lades ned i april 2011.

– Min uppfattning är att skadeverkningarna kan beräknas vara så pass stora vid den här typen av verksamhet, sett till volymen av uppladdat material. Jag anser att det handlar om fängelsenivå och jag kommer sannolikt yrka på ett fängelsestraff, säger åklagare Henrik Rasmusson till P3 Nyheter.

Uppladdningarna ska enligt åklagaren ha skett mellan april 2008 och november 2010 och innefattar sammanlagt strax över 500 titlar, bland annat Sweeney Todd och Alien 3.

Andra fall

Nyheter24 har tidigare skrivit mycket om rättegången kring The Pirate Bay som är den mest omfattande fildelningsrättegången i Sverige, där det dock var ett flertal personer som ställdes inför rätta och sedermera dömdes.

I december förra året rapporterades det dessutom om en man som misstänktes vara aktiv fildelare som dock frikändes för upphovrättsbrott efter det att polisen inte klarade av att ta sig in i hans krypterade hårddiskar. Han dömdes dock för medhjälp till upphovsrättsbrott.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.