Morot mot underlivet - inte sexuellt ofredande

- 20/06/2013, 16:13 -
Döms för ofredande.
1 av 4

Döms för ofredande.

SCANPIX

Hovrätten dömer pojken till dagsböter.
2 av 4

Hovrätten dömer pojken till dagsböter.

SCANPIX SWEDEN

Däremot anser man det inte vara sexuellt ofredande.
3 av 4

Däremot anser man det inte vara sexuellt ofredande.

SCANPIX SWEDEN

Utan istället ett "omoget" skämt.
4 av 4

Utan istället ett "omoget" skämt.

JESSICA GOW / SCANPIX

Pojken tryckte upp en morot mot en flickas underliv, enligt flickan med sådan kraft att hennes tampong åkte upp i henne. Nu döms han för ofredande.

En 17-årig pojke döms nu i Svea hovrätt för ofredande efter att tryckt en morot mot en jämnårig flickas underliv. Enligt flickan ska det ha gjorts med sådan kraft att hennes tampong åkte upp i henne så att hon var tvungen att uppsöka sjukhus och att hon mått dåligt efter händelsen.

Frikändes i tingsrätten

Pojken frikändes till en början i tingsrätten eftersom att åklagaren endast yrkat på sexuellt ofredande, något som rätten inte ansåg det hela vara. När ett överklagande sedan lämnades in till hovrätten gällde det förutom sexuellt ofredande även ofredande. 

"Dumt och omoget"

Handlandet måste ha en tydlig sexuell innebörd för att det ska handla om sexuellt ofredande och inte ofredande, det skriver både tingsrätten och hovrätten och ingen av de båda instanserna anser att 17-åringens agerande ihaft sånt syfte att det kan anses vara sexuellt ofredande.

"Här är det en fråga om ett dumt och omoget skämt", skriver Hovrätten i domen och påpekar att det hela eventuellt är utfört för att imponera på kompisar till 17-åringen.

Pojken döms nu till 30 dagsböter.