Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Frias från rattfylleri – för att han är asiat

- 09/01/2014, 17:13
En helt vanlig poliskontroll.
1 av 2

En helt vanlig poliskontroll.

TT

Den 63-årige mannen frias.
2 av 2

Den 63-årige mannen frias.

TT

En 63-årig asiatisk man i Karlskoga åtalades för grovt rattfylleri – men nu har han friats. Rätten hänvisar till att "olika folkgrupper reagerar olika på alkohol".

KARLSKOGA. Han påträffades med 1,64 promille alkohol i blodet – men frias ändå från grovt rattfylleri.

En man med asiatiskt ursprung i Karlskoga klarade sig därmed undan straff. Och en av orsakerna är just att han är asiat, enligt tingsrätten. Rätten konstaterar att det "anses vara allmänt veterligt att personer från olika folkgrupper reagerar olika på alkoholintag", skriver Dagens Juridik.

Konfronterades av polisen i sitt hem

Mannen, som konfronterades i sitt hem av polisen, menar att han bara druckit ett litet glas öl innan han satte sig bakom ratten. Först när han kommit hem drack han 18 centiliter whiskey – därav den höjda promillehalten.

Ett yttrande från Rättsmedicinalverket tydde på att mannens alkoholförtäring skett innan han satte sig i bilen. Men eftersom verkets undersökning gjorts på 16 testpersoner menar tingsrätten att yttrandet inte kan anses relevant – med hänvisning till att olika folkgrupper alltså reagerar olika på alkohol.

Det var en mackanställd som larmade polisen om att 63-åringen verkade påverkad när han var och tankande.