Frias av hovrätten.
1 av 3
Frias av hovrätten. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Mannen friades först även av tingsrätten.
2 av 3
Mannen friades först även av tingsrätten. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Händelsen ska ha utspelat sig i somras.
3 av 3
Händelsen ska ha utspelat sig i somras. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Frias från våldtäkt – flickan "kan ha drömt"

Tingsrätten skrev i sin dom att mannen "'passat på' att ha sex med målsäganden när hon låg i hans säng och halvsov". Trots det frias han från misstankar om våldtäkt av både tingsrätten och hovrätten.


Mannen nekar

Den 36-årige mannen nekar till alla anklagelser.

Enligt Dagens Juridik angav han att det hade handlat om ömsesidigt sex.

Initiativet ska ha kommit från de båda, att de hade kyssts och att hon hade "”ridit av honom”".

JÖNKÖPING. En 36-årig man frias i hovrätten från misstankarna om att ha våldtagit en 15-årig flicka. Tidigare har mannen även friats i tingsrätten, skriver Dagens Juridik.

Det var i slutet av sommaren förra året som den 15-åriga flickan tillsammans med mannen och hans kamrater rökte hasch, något som gjorde flickan kraftigt påverkad till den grad att hon kräktes vid flera tillfällen.

"Helt däckad"

Senare kom hon att gå hem med den äldre mannen och enligt Dagens Juridik var hon då enligt egen utsago "”helt däckad” och i en drömvärld". Flickan ska ha vaknat flera gånger av att mannen hade samlag med henne. Hon ska även vid ett tillfälle ha märkt att mannen hällde vatten på hennes underliv för att kunna ha samlag med henne.

Men trots det friades alltså mannen från misstankarna. Enligt Dagens Juridik skrev tingsrätten i den första domen bland annat att rätten "bedömer att det mycket väl kan vara så att målsäganden – i dröm eller i verklighet – minns så som hon har berättat. Det kan inte alls uteslutas att hon fortfarande var påverkad, men det kan också vara så att hon drömde om det som hon tidigare upplevt. Hon har också sagt att hon sov och var vaken om vartannat och tycks ha svårt för att särskilja dröm och verklighet."

"Bedömas med försiktighet"

Därför ansåg rätten att hennes berättelse måste "bedömas med försiktighet" och hon har heller inte uttryckligen förklarat att hon inte ville ha samlag. Att flickan dagen efter inte kunde få på sig sina jeans på grund av smärtor i underlivet anser tingsrätten talade för hennes uppgifter om de upprepade samlagen när hon hade sovit, skriver Dagens Juridik.

I domen skrev tingsrätten bland annat att 36-åringen "utnyttjat situationen och 'passat på' att ha sex med målsäganden när hon låg i hans säng och halvsov". Rätten ansåg alltså att det inte finns någon anledning att betvivla flickans uppgifter om att mannen haft sex med henne mot hennes vilja. Däremot ansåg man inte att flickan befann sig i en "särskilt utsatt situation" och därför friades mannen, skriver Dagens Juridik.

Hovrätten instämmer

Det hela överklagades till Hovrätten, som nu alltså väljer att gå på samma linje som den lägre instansen. "Av utredningen framgår att målsäganden tidigare under dagen hade rökt cannabis. Lika med tingsrätten finner hovrätten emellertid att det inte är visat att målsäganden vid tiden för samlagen var påverkad av detta i sådan grad att hon då befann sig i en sådan särskilt utsatt situation som avses i 6 kap 1 § brottsbalken" skriver Hovrätten i sina domskäl enligt Dagens Juridik.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Att arbeta på Ica innebär att du dagligen möter kunder från landets alla hörn och kanter. Och ibland får bevittna saker du inte trodde att du skulle.

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

1 timme sedan
De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

1 timme sedan
En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

1 timme sedan
Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.