Tallinkchefen om våldtäkterna.
Tallinkchefen om våldtäkterna. - Foto: Faksimil TV4 / TT

Tallink Silja-chefen om våldtäkterna: "Kvinnor måste tänka på hur mycket de dricker"

UPPDATERAD. Allt fler våldtäkter anmäls ombord på Sveriges kryssningsfartyg. Tallink Siljas personaldirektör menar att det har att göra med att kvinnor blir för fulla.


Sexualbrott i Sverige

- 2013 anmäldes 17 400 fall av sexualbrott, varav 5 900 rubricerades som våldtäkt. 

- Bara 23 procent av sexualbrotten anmäls

- Bland gärningsmännen är unga män överrepresenterade och bland offren unga kvinnor.

- Bara två procent av de misstänkta är kvinnor.  

Källa: Brottsförebyggande Rådet 

Under tisdagen kunde TV4:s Kalla Fakta avslöja att antalet våldtäkter som anmälts på Tallink Silja, Birka och Viking Lines så kallade "partybåtar" ökat makabert de senaste tre åren. 

TIll TV4 säger dock Vahur Ausmees, Tallink Siljas personaldirektör, att ansvaret ligger på passagerarna.

– Kvinnor måste tänka på hur mycket de dricker, säger han till TV4 och fortsätter:

– De vet vart det kan leda.

"Våldtäktsmän utnyttjar situationen"

Lotti Helström är överläkare på Södersjukhuset och tar emot många av de kvinnor som blivit utsatta för våldtäkt på båtarna. Hon menar att den miljön på båtarna förvärrar situationen.

– Färjan känns som en trygg miljö eftersom det är ett slutet rum. Man har sin egen hytt, den känns tryggt vilket för att uppmärksamheten och säkerhetstänkandet nedtonat, säger Hellström till TV4 och fortsätter:

– Och våldtäktsmän utnyttjar den situationen.

Uppdaterat 16.00:

I ett pressmeddelande som Nyheter24 har tagit del av skriver Tallink Siljas VD Kadri Land att uttalandet i Kalla Fakta är oacceptabelt.

– Den attityd till kvinnors alkoholintag som framkommer i TV4:s nyhetsinslag står varken jag eller Tallink Silja som företag bakom. Uttalandet är oacceptabelt, säger Land i meddelandet och fortsätter:

– Vi vill vara väldigt tydliga på den punkten och har full förståelse för att uttalandet väcker starka reaktioner.Vi tar detta på största allvar och hanterar ärendet just nu internt.

Se Kalla Fakta här:


/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.