Breivik tilldelas över 300 000 kronor av norska staten.
1 av 3
Breivik tilldelas över 300 000 kronor av norska staten. - Foto: TT / EMOJIPEDIA
Efter att han vann i rätten.
2 av 3
Efter att han vann i rätten. - Foto: AP
Breivik har spenderat fem år i isoleringscell.
3 av 3
Breivik har spenderat fem år i isoleringscell. - Foto: AP

Norska staten måste betala 300 000 kronor till Breivik

Breivik vann sitt rättsmål och norska staten måste betala.


Nyheter24 skrev tidigare att massmördaren Anders Behring Brevik fick rätt mot norska staten – det stod klart under onsdagen efter att Oslo tingsrätts dom i målet presenterades. Enligt tingsrätten har Breivik behandlats omänskligt och förnedrande.

Det står också klart att den norska staten måste betala cirka 331 000 norska kronor, eller 328 488 svenska kronor, till Breivik. Pengarna ska gå till advokatarvoden och för att täcka rättegångskostnader, skriver Nettavisen.

Breivik har de senaste fem åren suttit i isoleringscell och lämnade in sin stämningsansökan med grunder bland annat i att det var dålig luft i cellen och att han blev genomsökt för ofta. Han saknade också "vänner".

Terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik mördade 77 personer den 22 juli 2011.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

1 timme sedan
"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.