HD vill pröva dom efter att det framkommit information om att en av de dömda är äldre än han uppgett.
1 av 3
HD vill pröva dom efter att det framkommit information om att en av de dömda är äldre än han uppgett. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Männen blev dömda efter en gruppvåldtäkt vid Fåfängan som syns till vänster i bild.
2 av 3
Männen blev dömda efter en gruppvåldtäkt vid Fåfängan som syns till vänster i bild. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Mannen uppgav att han var sexton men visar sig vara 20 – bild från Fåfängan i Stockholm.
3 av 3
Mannen uppgav att han var sexton men visar sig vara 20 – bild från Fåfängan i Stockholm. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Dömd var äldre än vad han uppgett – nu kan våldtäktsdomen prövas om

Marockanska myndigheter har informerat att mannen inte är 16 år som han sagt själv – utan i själva verket 20 år och därmed vuxen.


En av pojkarna som dömdes för en gruppvåldtäkt mot en ung kvinna i Stockholm var inte alls 16 år vid sexövergreppet som utredningen trott. Han är i själva verket enligt marockanska myndigheter 20 år.

Fallet kan därmed prövas igen i ytterligare en instans – högsta domstolen, skriver Expressen.

Pojkarna kommer från Nordafrika och har levt som gatubarn i Sverige. Förra året den 9 september utsatte de en 23-årig kvinna för en gruppvåldtäkt vid Fåfängans utsiktsplats i Stockholm. Tre av dem dömdes i tingsrätten för övergreppet men redan då fanns mycket oklarheter kring åldrarna.

I hovrätten dömdes bara två av pojkarna. En av dem till sluten ungdomsvård i sex månader. Och pojken som uppgett att han var 16 år vid tillfället dömdes till sluten ungdomsvård i nio månader. Enligt handlingarna från Riksåklagaren skulle det ha resulterat i minst fyra och ett halvt års fängelse för en vuxen person.

Nya handlingar och information till åklagarna visar att mannen som dömdes till nio månaders ungdomsvård inte alls är 16 år gammal – utan 20 år. Nu vill de få till ett prövningstillstånd och ny rättegång i högsta instansen – högsta domstolen, HD, skriver Expressen.

Uppgifterna kommer från Interpol som bekräftat uppgifterna av marockanska myndigheter genom jämförelse av bland annat fingeravtryck. Samma dokument visar också att mannen ljugit om sitt namn och enbart använt ett alias.

Åklagarmyndigheten vill inte uttala sig i nuläget utan förbereder ett pressmeddelande om nya uppgifter.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.