2016 går mot sitt slut och det brukar firas med fyrverkerier. Bilden till höger är från ett annat tillfälle.
1 av 3
2016 går mot sitt slut och det brukar firas med fyrverkerier. Bilden till höger är från ett annat tillfälle. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Men inte alla använder de på rätt sätt – och då kan man också straffas. Bilden är dock från ett annat tillfälle.
2 av 3
Men inte alla använder de på rätt sätt – och då kan man också straffas. Bilden är dock från ett annat tillfälle. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Smällare är förbjudna i Sverige sedan 2002, men fyrverkerier får fortfarande användas, även om man till exempel kan behöva tillstånd om man tänker skjuta raketer i ett tätbebyggt område.
3 av 3
Smällare är förbjudna i Sverige sedan 2002, men fyrverkerier får fortfarande användas, även om man till exempel kan behöva tillstånd om man tänker skjuta raketer i ett tätbebyggt område. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Var försiktig med fyrverkerierna på nyår – gör du fel kan du få fängelse

Redan tiden innan nyårsafton kan man höra fyrverkerier smälla runt om i landet. Här är vad som kan hända om de missbrukas.


2016 går mot sitt slut och det brukar firas med fyrverkerier. Men inte alla använder de på rätt sätt – och då kan man också straffas.

Bildkälla

Först och främst måste du vara 18 år gammal för att både köpa, inneha och använda fyrverkerier. Varför en åldergräns finns är för att många unga personer ofta är inblandade i olyckor som har med fyrverkerier att göra och att man därför ville minska risken för skador.

Smällare är förbjudna i Sverige sedan 2002, men fyrverkerier får fortfarande användas, även om man till exempel kan behöva tillstånd om man tänker skjuta raketer i ett tätbebyggt område, enligt polisens hemsida.

Bildkälla

Att missbruka fyrverkerier kan dock vara olagligt. Vad man kan åtalas för beror på vad man gör.

Om olyckan är framme för att något gått snett kan händelsen utredas som brottet vållande till kroppsskada. Är man oförsiktig, men inte haft något uppsåt att skada någon, kan det handla om brottet framkallande av fara för annan. Det kan ge fängelse i upp till två år.

– Men om en person tar en raket och uppenbart riktar den mot någon annan och skjuter, då finns ett uppsåt och då kan man rent av gå på misshandel alternativt grov misshandel beroende på hur stora och kraftiga raketerna är, säger Mikael Hedström, presstalesperson på polisens region Mitt, till Nyheter24.

Om fyrverkeripjäsen är tillräckligt kraftig, det är kort avstånd och någon riktar den direkt mot någon annan för att skada personen skulle händelsen även kunna utredas som försök till dråp, ett brott som kan ge upp till tio års fängelse.

– Det är så kraftiga saker som finns ute i handeln, och börjar man rikta de här mot varandra måste man inse att det här kan gå riktigt galet, säger Mikael Hedström.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Den senaste tiden har polisen fått rapporter om fyrverkerier som missbrukas på flera håll i landet. Enligt Mikael Hedström har människor i bland annat Gävle, Uppsala och Västerås ringt och klagat på höga smällar.

– Tyvärr verkar det här vara någonting som har ökat. Det verkar som att det har skjutits mer före nyår i år än vad det har gjorts tidigare, säger Mikael Hedström.

Så ta det lugnt med fyrverkerierna där ute.

Bildkälla.

Läs också om vad som kan hända om du har sex utomhus, om du badar toplesseller om polisen tar dig om du dricker utomhus på Valborg.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du skjuta nyårsraketer?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Höj värdet på din bostad – med enkla ändringen: "Står ut"

Årets nya Ikea-möbler för gamers, som du måste blåsa upp själv

Ikea lanserar en möbelkollektion för dataspelare, som ska vara lättare att plocka fram och städa undan – för en gamingcommunity som vuxit upp.

Riksrätt i senaten för Bidens minister

Har USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet "medvetet och systematiskt" underlåtit att hålla gränsen mot Mexiko säker? Republikanerna i representanthuset anser det och skickar därför ett riksrättsåtal till senaten. Men där väntas processen mot Alejandro Mayorkas avslutas illa kvickt.

L: Inför maxtak i skolan

Liberalerna vill införa ett maxtak för klasstorlekar i skolan. Det ska inte vara ett lotteri i skolan som man möts av alltför ofta i dag, säger partiledaren Johan Pehrson.

Så gör du hitlåtar med AI – enkelt och helt gratis

Udio är ett nytt AI-verktyg som kan skapa realistiska låtar. Här är allt du behöver veta om Udio och hur du använder det för att skapa din egen AI-musik.

Här går 100 företag i konkurs – varje vecka

1 timme sedan
I Stockholm har över 1 100 företag gått i konkurs under de första tolv veckorna 2024. Det är lika mycket som hela resten av landet sammanlagt, visar färska siffror från Tillväxtanalys. – Lågkonjunkturen slår undan fötterna för allt fler företag, säger Stockholms Handelskammares ekonom.