Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
584
reaktioner idag

8 saker du förmodligen inte vet om Leif GW Persson

Den kände kriminologiprofessorn Leif GW Persson vet säkert de flesta vem det är. Men här är åtta saker du kanske inte vet om honom.

1 av 8

Alla känner honom som GW. Men har du koll på allt han gjort?

2 av 8

Han var bland annat polare med finansmannen Jan Stenbeck.

3 av 8

GW brukar även besöka rättegångar. Här ser vi honom köa till rättssalen för rättegången om mordet på Anna Lindh i januari 2004.

4 av 8

När Leif GW Persson var ung smugglade han under en tid sprit och cigaretter från busschaufförer som kört från södra Europa. Det har han berättat i en tv-dokumentär.

5 av 8

Han har också berättat att ha var nära att ta sitt liv i slutet på 70-talet på grund av den så kallade Geijeraffären. På bilden syns statsminister Olof Palme och justitieminister Lennart Geijer i kanslihuset några år tidigare, 1973.

6 av 8

Den här bilden på Leif GW Persson är från den 24 februari 1977.

7 av 8

GW gillar även att jaga. Han har till och med varit med i ett tv-program tillsammans med Lotta Lundgren som just heter "På jakt med Lotta och Leif".

8 av 8

Här ser vi GW med taxen Nelson fotad hemma i Bladåker i september 2002.

1. Det här står GW för

Alla känner honom som GW. Men vad står bokstäverna för?

Rätt svar: Gustav Willy.

Bildkälla

Bildkälla

2. Han var polare med finansmannen Jan Stenbeck

Japp, de brukade hänga. Då åt de ofta tillsammans.

En viss måltid som de båda delade stack ut, något som har berättats i intervjuer.

Det var vid ett tillfälle när de åt potatismos. Moset var dock mest gjort på vispgrädde, äggula – och så några potatisar till det. I denna smet rörde sedan Stenbeck ner en stor burk med rysk kaviar. Sedan åt de båda två herrarna allt – med sked.

Dessa matorgier ledde dock till att både Jan Stenbeck och Leif GW Persson gick upp mycket i vikt och fick dålig hälsa. GW slutade med den onyttiga maten och överlevde. Det gjorde dock inte Stenbeck.

Jan StenbeckJan Stenbeck avled den 19 augusti 2002 i Paris i sviterna av en hjärtinfarkt. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

3. GW brukar besöka rättegångar

Det har han sagt i bland annat tv-programmet "Veckans brott" på SVT där han är expert.

Inte så konstigt heller, kanske. Han är ju trots allt kriminolog och intresserad av brott och straff.

Bland annat besökte GW rättegången mot Mijailo Mijailović som mördade Sveriges utrikesminister Anna Lindh 2003.

Leif GW PerssonHär ser vi Leif GW Persson köa utanför säkerhetskontrollen till rättssalen för Anna Lindh-rättegången den 14 januari 2004. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

4. Han har smugglat sprit och cigaretter

När Leif GW Persson var ung sommarjobbade han på ett studenthotell i Stockholm som diskare och piccolo. Där började han köpa smugglad sprit och cigaretter från busschaufförer som kört från södra Europa.

– De kom till mig och frågade om jag ville köpa. Det var mycket pengar. Systempriserna var ju gräsliga. Marknaden var utomordentlig. Kunderna sökte mig och inte tvärtom, säger Leif GW Persson i en SVT-dokumentär om honom.

I dokumentären berättar han också att han på bara ett par månader kunde dra in runt 10 000 kronor svart på sprit och cigaretter. För pengarna köpte han kläder och gick på krogen.

– Jag har försökt räkna ihop hur mycket jag sålde under de där åren, och det hade nog räckt för att de skulle stoppa in mig på ungdomsvårdsskola i alla fall, om de hade fått full insyn i vad jag höll på med, säger GW i dokumentären.

Leif GW PerssonLeif GW Persson i tv-dokumentären. Bildkälla: SVT

5. Han var nära att ta sitt liv i slutet på 70-talet

Det var några dagar innan jul 1977 som GW hade åkt till sin jaktstuga i Sörmland. Han satte sig på golvet med ett gevär mellan benen och stack pipan i munnen.

Men något gjorde att han aldrig tryckte av.

– Jag var i så dåligt skick så jag klarade inte ens av att skjuta skallen av mig. Men det där kommer jag ihåg. Så här enkla saker som att just ha köpt hus och två små barn att försörja och att du inte har något jobb längre, berättar Leif GW Persson i SVT-dokumentären om honom.

Orsaken till att han mådde så dåligt var Geijeraffären. Den handlade om att rikspolischefen hade skickat ett hemligt dokument till dåvarande statsminister Olof Palme. I texten pekades dåvarande justitieministern Lennart Geijer ut som ett möjligt hot mot rikets säkerhet eftersom att han misstänktes ha köpt sexuella tjänster av prostituerade kvinnor som hade kopplingar till en man på Polens ambassad i Stockholm.

GW hade läckt uppgifter om dokumentet till en DN-journalist, men både Palme och Geijer sa att det inte stämde. Det slutade med att DN fick betala ett skadestånd – och GW fick ta smällen.

Senare visade det sig dock att dokumentet visst hade funnits – och att Palme hade ljugit.

Ove Rainer, statsminister Olof Palme och justitieminister Lennart Geijer i kanslihuset några år tidigare, 1973. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

6. Så här såg GW ut på 70-talet

Leif GW Persson 70-talDen här bilden på Leif GW Persson är från den 24 februari 1977. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

7. Så här mycket tjänar han

Enligt Skatteverket hade GW en förvärvsinkomst på 3 628 400 kronor för 2015. Slår man ut det på ett år blir det en månadslön på strax över 300 000 kronor.

Men åren innan hade han faktiskt en ännu högre förvärvsinkomst. 2012 låg den till exempel på 5 574 200. Det blir en månadslön på 464 500 kronor.

Bildkälla

8. Han gillar att jaga

Han har till och med varit med i ett tv-program tillsammans med Lotta Lundgren som just heter "På jakt med Lotta och Leif".

GW med taxen Nelson fotad hemma i Bladåker i september 2002. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Läs också om när GW satte ner foten mot rasisterna – genom att vara lucia.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Gillar du GW?

Mer:

Peter Springares vändning i Veckans brott: "Det är viktigt att inte peka finger på invandrarna"