På Flashback skriver flera användare om övergrepp på barn de ska ha utfört.
1 av 4
På Flashback skriver flera användare om övergrepp på barn de ska ha utfört. - Foto: TT Nyhetsbyrån / Nyheter24
En användare skriver på Flashback om ett övergrepp på ett barn.
2 av 4
En användare skriver på Flashback om ett övergrepp på ett barn. - Foto: Skärmdump Flashback
En annan text från Flashback.
3 av 4
En annan text från Flashback. - Foto: Skärmdump Flashback
Frågan är om man kan misstänkas för brott om man berättar på nätforum om övergrepp man är skyldig till, eller övergrepp som man säger sig ska begå.
4 av 4
Frågan är om man kan misstänkas för brott om man berättar på nätforum om övergrepp man är skyldig till, eller övergrepp som man säger sig ska begå. - Foto: Nyheter24

Vidriga övergrepp mot barn beskrivs i detalj på Flashback

Kan man misstänkas för brott om man berättar på nätforum om övergrepp man är skyldig till – eller övergrepp som man tänker begå?


På Flashback skriver flera användare om övergrepp på barn de ska ha utfört, något debattören Jonatan Alfvén bland annat har skrivit om här.

Bildkälla: Skärmdump Flashback

Bildkälla: Skärmdump Flashback

Frågan är om man kan misstänkas för brott om man berättar på nätforum om övergrepp man är skyldig till, eller övergrepp som man säger sig ska begå.

Enligt Thomas Häggström, överåklagare i Stockholm, är det väldigt svårt att svara på den frågan. Han menar att polisen måste titta på och bedöma varje enskilt fall.

– Det kan vara olika bedömningar i olika situationer, beroende på vilket brott det är fråga om, graden av aktivitet och insikt från en eventuell gärningsman, plats och tid för brott och så vidare. Sedan måste man bedöma sanningshalten i inläggen på nätforumet, säger Thomas Häggström till Nyheter24.


Många av de fall som polisen faktiskt kollar upp visar sig dessutom inte stämma. Det berättar Anders Ahlqvist, it-brottsspecialist på polisens nationella avdelning.

– Det hänger ihop med hur internet fungerar. Det gäller att skrika högt om man ska synas och höras i bruset helt enkelt, säger Anders Ahlqvist.

Att skriva om barnpornografiska handlingar i text är inget brott i sig. För att polisen ska utreda ett misstänkt brott krävs det oftast att de beskrivna övergreppen också stöds av ytterligare bevisning.

– Det man möjligen kan göra är att fånga polisens intresse och som då kan gå vidare med saker och ting. Men bara egna påståenden räcker inte ens att bygga en misstankegrad på. Därmed inte sagt att man bara kan släppa allt sådant. Man måste titta på varje fall för sig om det finns omständigheter i dem som gör att man ska gå vidare med dem, säger Anders Ahlqvist.

Har ni spårat folk på Flashback förut?

– Flashback samarbetar inte med polisen, så vi får inte ut uppgifter direkt där. Sedan finns det andra arbetsmetoder att jobba med när det gäller att hitta och identifiera gärningsmän på internet. Men det är arbetsmetoder vi inte avslöjar, säger Anders Ahlqvist till Nyheter24.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du konto på Flashback?
Tack för din röst!
Senaste nytt

En häktad för mord i Uppsala i september

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

USA och Storbritannien utreder misstänkta kryptotransaktioner där värden på motsvarande 210 miljarder kronor gått via en rysk plattform, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ronneby

"Flera personbilar i olycka, Ronneby.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Ängelholm rapporterar om trafikolycka

"Husbil och personbil i olycka, E6.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Höör rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar i olycka, Sätofta.", skriver polisen på sin hemsida.