Svensk rånare avslöjar i ny bok: De här metoderna lurade polisen

- 18/08/2017, 15:52 -
Anders Adali har idag lämnat brottets bana bakom sig. Men under 00-talet var han inblandad i ett 20-tal svenska rån.
1 av 3

Anders Adali har idag lämnat brottets bana bakom sig. Men under 00-talet var han inblandad i ett 20-tal svenska rån.

TT/Privat

Han är aktuell med sin nya bok Svenska rånare, som släpps 31 augusti.
2 av 3

Han är aktuell med sin nya bok Svenska rånare, som släpps 31 augusti.

Privat

För Nyheter24 berättar Adali om sina gamla knep som brukade lura polisen.
3 av 3

För Nyheter24 berättar Adali om sina gamla knep som brukade lura polisen.

JOHAN NILSSON / TT

Anders Adali har sedan länge lämnat brottets bana bakom sig och är idag aktuell med den nya boken Svenska rånare.

Anders Adali uppskattar att han varit inblandad i så pass många rån att han knappt kan räkna dem själv. Och trots en tre och ett halvt år lång vända på högsäkerhetsanstalt i Åbo har han aldrig blivit dömd på hemmaplan. Kanske är det på grund av sin känsla för planering och strategi, en känsla han själv beskriver som "på gränsen till paranoia".

För Nyheter24 kan han nu avslöja de hemliga knep han använt sig av när han planerat sina rån – knep som än idag gäckar polisen. Adali menar att rån är så mycket mer än de skottdraman och biljakter som syns i tv-rutan.

– Det är det de missar i film. Rånarna har lastbilar, kläder och vapen. Men hur fan fick de tag i dem? Det är det som är ett rån: planeringen innan och efter, säger han.

1. Hårtricket

I sin kommande bok Svenska rånare, som släpps 31 augusti, beskriver Adali en metod för att förvirra polisens utredare som handlar om just hår. Då en av polisens strategier för att lösa rån är att testa DNA, främst från hårstrån, har Adali använt några luriga knep. Förutom att raka sig själv på hela kroppen, brukade han samla ihop hårstrån från frisörsalonger och sprida ut dem på brottsplatsen.

– Jag läste någon förundersökning och pratade med en advokat som berättade att polisens DNA-tester kostar cash. Jag hade sett någon film där de spridde ut hårstrån, så jag gick till bekanta och vänners frisörsalonger och samlade ihop hur mycket som helst från golvet i en liten påse. Det hade kostat dem miljoner att göra DNA-check på alla strån.

2. Linser

Adali berättar att färgade linser används för att lura vittnen. Eftersom människor är benägna att känna igen folk på ögonen är det en enkel metod för att försvåra polisens arbete. Och linser är en produkt som är väldigt lätt att få tag i. När vittnet säger att "rånaren hade bruna ögon" blir det motsägelsefullt när den misstänktas ögon är blåa, förklarar Adali.

– Linser är också en sån tv-grej. Allt handlar om vad du kan göra, och hur långt du är villig att gå för att skydda dig. Jag har till och med haft peruk, keps och brillor och pratat med rysk brytning.

Bildkälla: TT

3. Trippelbytet 

Flyktbilen är en viktig del av ett rån, och något som kräver mycket planering. Ett knep som Adali använt sig av under sin tid som rånare är att byta registreringsplåtar på bilen – i tre steg.

– Jag har en snodd en bil, sen hittar jag två likadana bilar och byter ut registreringsplåtarna på alla. Det minimerar risken och gör det lite jobbigare för polisen.

4. Mejlchiffret

Rån sker naturligtvis inte spontant, och som Adali förklarar är planeringen essentiell. Men hur undviker man avlyssning från polisen när det gäller till att prata med sina kumpaner? Under tidigt 2000-tal hade Adali en mycket uträknad metod för just det.

Först och främst skickade han aldrig mejl. Istället delade han och de andra inblandade ett gemensamt mejlkonto. Snarare än att skicka mejl till olika konton sparade de meddelandena i utkast-mappen så att de kunde logga in och läsa vad som behövde göras. Men det slutar inte där – mejlen var naturligtvis chiffrerade.

Adali och hans rånarkollegor utgick från de dåtida telefonernas T9-system, alltså att varje siffra på mobilen motsvarade tre bokstäver. Därefter kastade de om siffrorna så att meddelandena för det otränade ögat bara såg ut som random siffror. 

– 1495832345 kunde exempelvis betyda ”vi syns imorgon” eller ”transporten kom inte”, förklarar han.

5. Skostorleken

Adali berättar att han alltid brukade köpa skor minst en storlek för stora för att vilseleda. Efteråt la han in inlägg i skorna, en billig och enkel sak att göra, menar han.

– Idag är det enklare att bli dömd på lösa grunder, att kunna påpeka en sån sak som att rånarna haft större fötter än en själv är en indicier som skyddar dig.

Boken Svenska rånare släpps den 31 augusti, och skildrar den rånvåg som svepte över Sverige under 00-talet. Bland annat beskriver Anders Adali sina egna erfarenheter, men har han även intervjuat profiler från den tiden, såväl anonymiserade rånare som kända profiler.

Själv har Adali sedan länge lämnat brottens bana bakom sig, och för varje såld bok skänker han en krona till organisationen Fighterhjälpen som bland annat samlat in pengar till Barncancerfonden samt Min stora dag.

Se mer: Tjuvarna riskerar livet – rånar lastbilen i farten

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Var Adalis metoder smarta?