Marcellus Williams är dömd för mord och väntar på sin egen avrättning.
1 av 3
Marcellus Williams är dömd för mord och väntar på sin egen avrättning. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Men nu säger hans advokater att det finns bevis som frirar honom.
2 av 3
Men nu säger hans advokater att det finns bevis som frirar honom. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Samtidigt menar åklagarsidan att den gamla bevisningen visar att han är skyldig.
3 av 3
Samtidigt menar åklagarsidan att den gamla bevisningen visar att han är skyldig. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Marcellus Williams kan avrättas idag – trots nya bevis

Marcellus Williams är dömd för mord och väntar på sin egen avrättning. Men nu säger hans advokater att det finns bevis som borde fria honom.


Avrättningen av 48-åriga Marcellus Williams är planerad att ske i delstaten Missouri i USA på tisdagen klockan 19.00 lokal tid. Hans försvarsadvokater säger dock att han är oskyldig och hävdar att det finns nya DNA-bevis som visar att Willliams är oskyldig, skriver CNN.

"I det här fallet finns det avgörande vetenskapliga bevis på att en annan man begått brottet", fastslår hans försvarsadvokat Kent Gipson i en skrivelse.

Marceullus Williams. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Marcellus Williams, som själv hävdat att han är oskyldig, är dömd för att ha dödat den 42-åriga journalisten Felicia Gayle genom att i augusti 1998 ha knivhuggit henne 43 gånger i hennes hem.

De nya bevisen visar dock att Williams DNA inte fanns på mordvapnet. Däremot hittades DNA från en annan man, enligt advokaterna.

Samtidigt menar åklagarsidan att de nya bevisen inte visar att Williams är oskyldig. De menar bland annat att det inte skulle vara otänkbart att Williams hade på sig handskar vid dådet. Hans skuld har redan bevisats genom all övrig bevisning som knyter Williams till brottet, menar åklagarna.

Den bevisningen handlar om en bärbar dator som tillhörde offrets man och som Williams sålde och polisen hittade. Den övriga bevisningen handlar även om personliga tillhörigheter till offret som polisen hittade i bakluckan på bilen som Williams körde.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Vid tillfället plockades Williams in av polisen för ett annat brott, men hans cellkompisar vid tidpunkten, Henry Cole och Laura Asaro, som också var Williams flickvän, vittnade om att Williams hade berättat till dem var för sig att han begått mordet.

USA:s högsta domstol har ännu inte beslutat hur de tänker döma i fallet. Normalt brukar de vänta till avrättningsdagen eftersom försvarsadvokater i fall med dödsstraff ofta lämnar in sista minuten-handlingar till domstolen några timmar före avrättningen, skriver CNN.

UPPDATERING: Sent på tisdagskvällen svensk tid klev Missouris guvernör Eric Greitens in och lade ett tillfälligt stopp på Marcel Williams avrättning. Guvernören beordrade samtidigt att Williams fall ska gås igenom med anledning av de nya DNA-bevisen.

– En dödsdom är den ultimata, permanenta bestraffningen. För att utföra dödsstraffet måste människorna i Missouri ha tilltro till bedömningen av skuld. Med anledning av ny information utser jag en undersökningsgrupp i det här fallet, säger Eric Greitens i ett uttalande, skriver CNN.

Se också klippet där den livstidsdömde mördaren flyr – efter tre månaders planering:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du för eller emot dödsstraff?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Rysk robotattack mot Charkiv

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

1 timme sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

2 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.