Här är allt du behöver veta om helikopterrånet i Västberga 2009

- 05/10/2017, 14:01

På söndag börjar SVT att sända sin nya true crime-serie "Helikopterrånet". Här är allt du behöver veta om den spektakulära kuppen.

1. Rånet startade i gryningen

Det var tidigt på morgonen den 23 september 2009 som en stulen vit helikopter landade på G4S värdedepå i Västberga.

HelikopterrånetHelikoptern. Bildkälla: Polisen

Fyra män klev av, slog sönder ett atriumfönster och sprängde sedan flera dörrar.

HelikopterrånetRånarna tog sig in genom ett glasfönster på taket och använde sprängladdningar inne i depån. Ingen person kom fysiskt till skada. Bildkälla: Polisen

2. Polisen kunde inte använda sin egen helikopter

Polisen kunde inte ingripa med sin helikopter. Gärningsmännen hade nämligen placerat ut en bombatrapp vid polisens enda lokala helikopterbasen på Värmdö.

Polisen har fått mycket kritik för de obevakade polishelikoptrarna på Värmdö eftersom de så pass lätt kunde sättas ur spel. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

3. Rånarna flydde samma väg som de kom

Efter ungefär en kvart var rånarna klara. Inte ett enda skott avlossades. De flydde i den väntande helikoptern på uppe på taket.Bildkälla: Polisen

4. Bytet blev enormt

Rånarna fick med sig en väldigt stor summa pengar: 39 miljoner kronor i kontanter. Det är pengar som aldrig har hittats igen.

Bildkälla: Polisen

Bildkälla: Polisen

Bildkälla: Polisen

5. Flykten var välplanerad

Förutom att rånarna hade sett till att polisen inte kunde lyfta med sin egen helikopter hade de dessutom placerat ut fotanglar runt området kring värdedepån i Västberga.

Allt för att hindra polisen och ge sig själva ett försprång.

Tre män hoppade ur helikoptern och slog sönder glastaket med en slägga. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Så här såg det ut när Stockholms piketenhet säkrade byggnaden den 23 september 2009. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

6. Svenska polisen ska ha blivit varnade

Den svenska polisen ska en månad innan rånet ha blivit varnade av polisen i Serbien om att rånet höll på att planeras av den gamla serbiska polisstyrkan "Röda baskrarna".

Detta ska även vara bekräftat av deras dåvarande inrikesminister.

Polisens insatsstyrka bryter sig in i byggnaden. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

7. Flera dömda

Tio män åtalades vid Södertörns tingsrätt för det spektakulära rånet.

Helikopterpiloten, känd som tv-producent, och en till fick sju års fängelse för grovt rån. Fyra personer dömdes för medhjälp till grovt rån och fick straff på mellan två och fem år. En person dömdes för skyddande av brottsling och fick ett års fängelse. Åtalet mot tre av de tio åtalade ogillades helt.

Totalt dömdes sju män för helikopterrånet.

En beväpnad rånare i G4S värdedepå. Bildkälla: Polisen

8. Bok om rånet

Mycket har skrivits om det spektakulära helikopterrånet sedan det skedde. 2017 släppte författaren Jonas Bonnier en roman om händelsen.

Under rättegången erkände bara en av männen sina gärningar, men i den nya boken berättar fler av rånarna om vad som hände.

Eftersom boken är en roman innehåller den fiktiva delar. Samtidigt har Jonas Bonnier fått chansen att intervjua fyra av rånarna som dömdes.

– Det finns en hel del saker i den här historien som inte har skrivits. När man ska göra sådana här stora rån krävs det någon som finansierar det, och vem gjorde det? Säkerhetschefen på G4S då var nästan säker på att det fanns en insiderperson, men det var ingen som varken häktades, åtalades eller dömdes för det, utan det förblev bara en misstanke, sa Jonas Bonnier i en intervju med Nyheter24 i maj.

Rånarnas helikopter – en stulen Bell 206 Jet Ranger. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

9. Film om rånet

Jonas Bonniers roman om helikopterrånet är även tänkt att bli film med Hollywood-stjärnan Jake Gyllenhaal, 36, i huvudrollen.

Det är Netflix som ligger bakom filmatiseringen och den amerikanska titeln är planerad till "The Helicopter Heist".

Jonas Bonniers bok om helikopterrånet har sålts till 32 länder och ska även göras i filmversion med skådespelaren Jake Gyllenhaal i huvudrollen. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Se också klippet där det avslöjas nya detaljer om det spektakulära helikopterrånet:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Minns du helikopterrånet 2009?