Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gängmorden som skakade Sverige: "Rena rama avrättningarna"

- 11/11/2017, 17:50 -

Baris Kayhan har skrivit en bok om gängen i Södertäljes undre värld. Det handlar om barndomsvänner som tillslut blir dödsfiender.

Journalisten Baris Kayhan släppte nyligen en bok om de kriminella nätvärken i Södertälje som växte fram under slutet av 90-talet, men som först i slutet av 00-talet började synas för allmänheten.

Boken, som heter "Nätverket – Södertäljemaffians uppgång och fall", handlar om ett gäng barndomsvänner som växte upp tillsammans i kransförorterna Ronna, Geneta och Hovsjö strax utanför Södertälje centrum – och som sen började att begå brott.

– Du hade den äldre generationen av kriminella som varit med sedan tidigt 90-tal. När den här berättelsen börjar pratar vi från 2004 och framåt, då är de förebilder för den yngre generationen. När de kommer upp i senare tonåren börjar det skära sig mellan i alla fall två av huvudkaraktärerna i den yngre generationen, säger Baris Kayhan till Nyheter24.

Baris KayhanBaris Kayhan intervjuad av Nyheter24.

Runt 2007 kom allt till en punkt där de två huvudpersonerna, två killar, kände att de inte längre kunde lita på varandra. Det var också vid den tidpunkten som ett annat gäng klev in i bilden: X-team, en undergrupp till den kriminella motorcykelklubben Bandidos.

De två huvudkaraktärerna hamnade på varsin sida i de olika gängen: nätverket med de lokala kriminella och x-team.

2009 skedde ett mord på en kurdisk kille från Uppsala. Mordet var kopplat till maktstriden mellan de två gängen och utlöste sedan en hämndauktion några månader senare.

Detta följdes av ännu en hämnd. Det var då de brutala och uppmärksammade morden på bröderna Eddie och Yaacoub Moussa inträffade.

– Vittnen lyckades peka ut mördaren i första mordet, så vid mordet på bröderna hade man lärt sig av tidigare misstag, berättar Baris Kayhan.

I juli 2010 klev två män, svartklädda från topp till tå med masker och skidglasögon, in på spelklubben Oasen i Södertälje. Den ene mannen hade en pistol och den andre en Kalashnikov.

KalashnikovEn Kalashnikov. Bildkälla: Flickr/brian.ch

– De går in, ställer sig stilla och tittar. Som att de letar efter sina måltavlor. Alla undrar vad det är som pågår, berättar Baris Kayhan som gått igenom polisutredningen, vittnesförhör och själv pratat med inblandade.

Tillslut hittade de två männen sina måltavlor. Eddie Moussa stod med ryggen mot. Den han stod och pratade med gjorde honom uppmärksam på de två maskerade männen. Då vände sig Eddie om och sa "oh shit" och hoppade bakom en soffa.

Den längre mannen med Kalashnikov-vapnet rörde sig då mot honom och började att avlossa de första skotten. Den andra mannen vek av till höger och sprang istället mot brorsan Yaacoub Moussa.

– Efter det är det kalabalik. Det är rena rama avrättningarna. Speciellt Eddie Moussa gick de väldigt hårt mot. Man tömde ett helt magasin i ryggen och magen på honom. Ett av skotten råkade träffa ett element, så det sprutade jättemycket vatten som blandades med brödernas blod. Hemska scener, säger Baris Kayhan.

Minnesplats av de mördade bröderna på Assyriska FF:s kontor sommaren 2010. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Eddie Moussa var en älskad spelare i fotbollslaget Assyriska. Yaacoub Moussa var mäktig i de kriminella kretsarna i Södertälje, men också väldigt omtyckt bland många assyrier och syrianer, berättar Baris Kayhan.

– Så när bröderna dör får många nog, och börjar prata med polisen. Polisen har berättat för mig att de aldrig har fått så mycket tips tidigare, säger Baris Kayhan.

Mordet på bröderna blev även startskottet för en av de största polisutredningarna i Sveriges historia. Brotten handlade om bland annat mord, bedrägerier och utpressningar.

– Den enda polisutredningen som är större är den som rör mordet på Olof Palme, säger Baris Kayhan.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Minns du mordet på bröderna?