Jimmie Åkesson (SD) och genrebild.
Nu vill SD att regeringen sänker priserna vid pumpen. - Foto: Nu vill SD att regeringen sänker priserna vid pumpen.

SD: Regeringen måste sänka bensinskatten

De skyhöga drivmedelspriserna i Sverige gör att regeringen måste agera, anser Sverigedemokraterna.
– Läget har varit akut länge, säger partiledaren Jimmie Åkesson.


Priset på bensin och diesel steg ytterligare under torsdagsmorgonen.

Bensinpriset ligger nu på 20,95 kronor litern, genomsnittet i februari för ett år sedan låg på 15,10 kronor, medan dieselpriset är uppe i 24,37 kronor litern. För ett år sedan låg dieselpriset på kring 15,60 kronor litern.

Jimmie Åkesson säger att Rysslands krig i Ukraina drivit upp kostnaderna.

— Nu måste regeringen agera. Vi hade partiledarmöte i går, och då lyfte jag detta. Ska vi få uthållighet i sanktionerna måste vi göra något också på hemmaplan. Man kan skylla på Putin och kriget men till stor del är drivmedelspriserna i Sverige svensk politik.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD). Foto: Fredrik Sandberg /TT

Jimmie Åkesson (SD): Sänk dieselpriset med fem kronor

Omkring 55 procent av drivmedelspriserna utgörs av skatt.

Sverigedemokraterna vill sänka skatten och reduktionsplikten på drivmedel, men något konkret förslag kan Åkesson inte presentera i dagsläget. Partiet har tidigare föreslagit en sänkt reduktionsplikt på diesel från 30,5 till 5 procent. Om både skatt och reduktionsplikt sänks så skulle det enligt Åkesson kunna innebära fyra, fem kronor lägre pris vid pump.

— Det är fullt möjligt att sänka dieselpriset med fyra, fem kronor vid pump och regeringen behöver ta ett snabbt initiativ nu.

SD, Kristdemokraterna och Moderaterna har i sin budget, som regeringen styr på, fått igenom sänkt drivmedelsskatt med 50 öre litern. Förslaget ska läggas fram i vår.

Men den sänkningen är inte tillräcklig, enligt Åkesson.

— Nu behövs det mycket mer. Det måste inte vara permanent men man behöver göra någonting åt de höga drivmedelsskatterna.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

200 miljoner till idrott för unga

USA riktar sanktioner mot Irans drönarprogram

USA och Storbritannien inför omfattande sanktioner mot Iran och landets utveckling och tillverkning av drönare. Beskedet är ett gemensamt svar på Irans attacker mot Israel.

Polisen i Kumla rapporterar om trafikolycka

"Kollision på Lv534 väster om Åbytorp, med flera fordon inblandade.", skriver polisen på sin hemsida.

Förslag: Inför offentlighetsprincip i friskolor

En statlig utredning föreslår att offentlighetsprincipen ska gälla även för friskolor. Samtidigt finns ett mildare förslag om en insynsprincip.

Omöjligt att undersöka brandorsaken i Børsen

Det är fortsatt omöjligt att släppa in polisens tekniker i den brandhärjade Børsen i Köpenhamn för att utreda brandorsaken. Risken för att de resterande väggarna ska rasa in är för stor.

Ingen lärare garanteras löneökning – avtalet klart

1 timme sedan
Löneavtalet mellan lärarfacken och Sveriges skolor är färdiga. Och avtalet öppnar upp för stora skillnader i löneökningarna. Ingen enskild lärare är garanterad någon löneförhöjning alls. Nyheter24 har granskat lärarnas nya kollektivavtal.