Vad innebär kriget i Ukraina för svenskarnas ekonomi?
Vad innebär kriget i Ukraina för svenskarnas ekonomi? - Foto: Martina Holmberg/TT, Mikhail Klimentyev/AP/TT och Henrik Montgomery/TT

Putins krig i Ukraina lär stå dig dyrt – så påverkas din plånbok

Kriget i Ukraina har lett till kraftiga prisökningar på en rad områden och svenska konsumenter kommer att märka av en rejäl ekonomisk smäll framöver. Här är det som blivit dyrare.


Den 24 februari invaderade ryska trupper Ukraina på order av Rysslands president Vladimir Putin och nu pågår fullskaligt krig i landet. Här kan du läsa vad som hänt under krigets första månad.

Striderna i Ukraina kommer att slå mot svenska konsumenter på flera fronter, rapporterar Aftonbladet.

1. Maten blir dyrare

Kriget ger relativt få direkta konsekvenser för priserna på livsmedel i Sverige, men däremot kommer indirekta effekter göra att det blir dyrare i matbutikerna. 

Detta eftersom den globala livsmedelsproduktionen är beroende av till exempel konstgödsel och gas från Ukraina respektive Ryssland.

Men hur mycket dyrare blir det då?

– Utöver prisökningar på råvaror har vi dessutom kostnadsinflation på förpackningarna, elen och transporterna. Det vore märkligt om dagens situation inte skulle resultera i lika höga, eller högre, prisökningar än 2008. Som minst åtta procents ökning alltså, säger Carl Eckerdal, chefsekonom på Livsmedelsföretagen, till Aftonbladet.

2. Bensinen och dieseln kostar mer

Kostnaden för drivmedel skenar också i väg som ett resultat av kriget. Orsaken? Många länder bojkottar olja från Ryssland, som är en av världens största oljeproducenter, och därmed finns det ett mindre utbud av olja.

3. Priserna på byggmaterial stiger

De svenskar som haft planer att renovera badrum eller lägga ny trall lagom till våren kommer att märka av krigets ekonomiska effekter.

Både klinker, som i många fall tillverkas av lera från Ukraina, och parkettgolv, vars råmaterial inte sällan har sitt ursprung i Ukraina, blir dyrare.

Men priset skenar allra mest på just trall som är tryckimpregnerad. 

– Det köps inte från Ryssland, men svenska sågverk försöker fylla upp bortfallet från rysk export och det driver upp priset. Vi ser en ökning med 30–40 procent, redan nu, säger Peter Sjöström, inköpsdirektör på Beijer, till Aftonbladet.

4. Räntan kommer att höjas

Innan kriget hade inletts var den höga inflationen på tapeten och invasionen har inte gjort saken bättre. Riksbanken kommer därför att behöva höja räntan tidigare än man först befarat.

– Våra prognoser från februari kommer att behöva revideras upp. Vår bedömning av räntebanan är överspelad, sade vice Riksbankschefen Anna Breman till Aftonbladet för en dryg vecka sedan. 

Exakt när svenskarna kan vänta sig en räntehöjning är ännu oklart. 

5. Elpriserna stiger

Under vintermånaderna förra året var det många svenskar som plågades av skenande elpriser och därmed svindlande elräkningar. Riktigt så illa är det inte nu, men om fler länder bojkottar rysk gas lär det påverka elpriset.

– Jag vet att elimineringen av rysk gas kommer att få konsekvenser för Europa. Men det är det rätta att göra, sade USA:s president Joe Biden vid en pressträff förra veckan, enligt Aftonbladet

/