Riksbanken höjer räntan
Så påverkas din ekonomi av den historiska höjningen. - Foto: Fredrik Sandberg/TT, Jessica God/TT och Johan Nilsson/TT

Riksbanken höjer räntan – så påverkas din ekonomi

Riksbanken höjer styrräntan till 0,25 procent – och flaggar för ännu fler räntehöjningar. Något som förväntas slå hårt mot de svenska hushållens ekonomi. Så påverkas din plånbok av den historiska svängningen.


På torsdagsmorgonen kom beskedet att Sverige för första gången på åtta år har plusränta, det vill säga att den ligger över noll procent. 

Nu har styrräntan gjort en historisk omsvändning till 0,25 procent, något som förväntas slå hårt mot plånböckerna. Så här påverkas hushållen. 

Riksbanken höjer styrräntan – vad händer med bopriserna? 

Enligt både Nordeas och SBAB:s prognos kommer bostadspriserna falla med 7-8 procent till slutet av 2023, med förutsättningen att räntehöjningarna kommer som man förutspått. 

Däremot spår SEB, Swedbank och Handelsbanken fortsatt stigande priser i år, rapporterar GP. 

Riksbanken höjer räntan – vad händer med mitt bolån?

De som har bundna bolån kommer inte påverkas i lika hög grad av höjningen, då de redan höjts till följd av högre upplåningskostnader för banker och bolåneinstitut. 

– Jag tycker man ska räkna med dubbelt så hög bolåneränta, minst. De bundna räntorna har redan stigit mycket och nu kommer de rörliga stiga kraftigt kommande månader, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet till Aftonbladet

De med rörligt bolån kommer nu behöva betala mer, och troligtvis kommer kostnaden öka lika mycket som Riksbankens höjning.

För varje lånad miljon skulle det innebära ungefär 200 kronor större utgift per månad, före ränteavdraget, enligt GP. 

Foto: Pontus Lundahl/TT

Så påverkas dina räntekostnader av Riksbanken höjning

Finansmarknaden spår totalt sju räntehöjningar det kommande året. Skulle detta bli verklighet kommer det rörliga bolånet ligga på runt 3,25 procent, medan dagens ligger på cirka 1,5 procent. För hushåll med stora lån kan det innebära tusentals kronor extra kostnader, varje månad. 

För någon med en miljon i bostadslån skulle ett rörligt bolån på 3,25 procent göra att man får runt 1400 kronor extra i kostnader varje månad, före ränteavdraget. För ett hushåll med tre miljoner i bolån innebär cirka 4200 kronor mer, och fem miljoner innebär 6600 kronor mer att betala varje månad. 

Ränteavdraget är på 30 procent av dina räntekostnader – upp till 100 000 kronor. Har man räntekostnader på mer än den summan ligger avdraget på 21 procent på den delen, rapporterar tidningen.

Riksbankschef Stefan Ingves. Foto: Ali Lorestani/TT

Riksbanken höjer räntan – kommer mina aktier sjunka i värde? 

Amerikanska centralbanken, Fed, höjde räntan till 0,25 procent i mars och kommer troligtvis göra ytterligare flera höjningar under året. 

Stockholmbörsen påverkas av hur Fed agerar. Det gör att marknaden redan har prissatt in att räntehöjningar var att vänta, enligt GP

Varken Stockholmbörsen eller någon annan börs kommer att påverkas av Riksbankens räntebeslut, då det är av betydligt större vikt vad större centralbanker gör – som den europeiska, kinesiska eller amerikanska, skriver SvD.

Riksbanken höjer räntan – hur påverkas kostnaden för min semester?

Oftast brukar en högre styrränta vara bra för den svenska kronans värde, vilket gör att du får mer för pengarna på semestern. 

Omedelbart efter Riksbankens besked om 0,25 procent i styrränta föll både euron och dollarn med drygt 1 procent till 10,26 respektive 9,75 kronor på torsdagsmorgonen, skriver SvD

/