EU stoppar importen av rysk olja.
EU stoppar importen av rysk olja. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Erik Simander/TT

Så påverkas svenskarna av ryska oljestoppet: "Högre priser"

EU har, som en del av sanktionerna mot Ryssland, fattat beslut om att stoppa importen av rysk olja. Därmed lär de redan höga priserna på drivmedel stiga ännu mer.
– Den omedelbara effekten blir högre priser, säger Christian Kopfer till TV4.


Den 24 februari invaderade ryska styrkor Ukraina och sedan dess har skarpa sanktioner riktats mot Ryssland. Här kan du läsa om några av EU:s sanktioner mot Ryssland.

Nu har EU, efter omfattande diskussioner, tagit beslutet att stoppa importen av rysk olja – dock med vissa undantag och fördröjning. Ungefär två tredjedelar av den ryska oljeimporten stoppas direkt, och i slutet av året ska 90 procent ha stoppats. Läs mer om oljestoppet här.

Ryska oljestoppet ger högre priser i Sverige

Men hur påverkar då importstoppet av rysk olja den svenska marknaden och svenska konsumenter? TV4 frågade Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken.

– Den omedelbara effekten blir högre priser och ökade logistiska bekymmer, ökade problem med leveranskedjor och såna saker, konstaterar han.

Exakt hur mycket priserna på drivmedel kommer att stiga till sommaren är svårt att säga och beror mycket på hur svag den svenska kronan är framöver.

– Jag tror inte att man ska vara sådär jätteorolig för att vi kryper upp över 30 kronor eller något sådant, men vi kommer nog inte ligga så långt ifrån de rekordnivåer vi hade för ett par månader sedan när det låg på omkring 25-30 kronor, säger Kopfer till TV4.

/
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Explosion i Trelleborg

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

1 timme sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

1 timme sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

2 timmar sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

igår 23:12
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.

Nu är mördarsniglarna tillbaka – ovanligt tidigt

igår 22:42
Redan i april har mördarsniglarna börjat dyka upp på flera platser, och enligt snigelexperten Ted von Proschwitz finns det mycket som talar för ett snigelår. Här får du veta hur du minimerar risken för sniglar i trädgården.