En australisk domstol straffar Google för att inte ha plockat bort videor som drev med en politiker. Arkivbild.
En australisk domstol straffar Google för att inte ha plockat bort videor som drev med en politiker. Arkivbild. - Foto: TT

Google tvingas betala politiker

Google tvingas betala 715 000 australiska dollar (5 miljoner kronor) till den australiske expolitikern John Barilaro, rapporterar ABC News.


Barilaro, tidigare biträdande premiärminister i delstaten New South Wales, stämde den amerikanska teknikjätten i en federal domstol sedan Google inte plockat bort två videor från videoplattformen Youtube.

Videoklippen hade lagts ut av komikern Jordan Shanks i september och oktober 2020, och domaren ansåg att de var ett led i en smutskastningskampanj mot Barilaro, där det bland annat drevs med hans italienska ursprung.

— Även om herr Shanks beskriver sig själv som en komiker, så är hans upprepade användande av sådana ord inte komiskt. Det var inget annat än rasistiskt hat, sade domaren Steven Rares enligt public service-bolaget.

Barilaros stab hörde av sig till Google för att få bort klippen. Men Google, som äger Youtube, gjorde inte tillräckligt för att ta bort klippen.

— Du måste antingen vara modig eller dum för att ta dig an Google. Kanske var det lite av varje, säger expolitikern till ABC News.

Ett separat rättsfall mellan Shanks och Barilaro slutade i en uppgörelse där komikern bad om ursäkt.

— Det handlade aldrig om pengar. Det handlade om en ursäkt och att de togs bort, säger Barilaro.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei får ta del av hemlig information

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

1 timme sedan
Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

1 timme sedan
Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.