Så slår dubblade elpriser mot hushållen
I landets södra halva kostar elen i snitt just nu dubbelt så mycket som 2021. - Foto: Exponera/TT och Fredrik Sandberg/TT

Chockräkningen som väntar – så slår dubblade elpriser mot dig

I landets södra halva kostar elen i snitt just nu dubbelt så mycket som 2021. Och för vissa hushåll kan prisökningen märkas rejält på månadens räkning, i form av en tusenlapp mindre i plånboken.


Priserna på elbörsen Nord Pool har stigit till rekordnivåer för vissa delar av landet under den gångna veckan. Som mest kostade en kilowattimme drygt fem kronor i södra delen av landet på måndagsmorgonen, rapporterar Dagens Nyheter. 

Dubbelt så höga elpriser

Hur mycket detta kommer märkas på elräkningarna beror bland annat på hushållens elanvändning, elavtal, elhandlare och när på dygnet elen förbrukas. Det sistnämnda gäller endast för timpriskunder. 

– Om man utgår från att medelpriset för juni blir detsamma som det är i dag, efter 22 dagar, så skulle det bli i genomsnitt en tusenlapp dyrare för en villakund med rörligt avtal i elområde tre jämfört med juni förra året, säger Thomas Björkström, vd på Konsumenternas energimarknadsbyrå, till DN

För de som bor i lägenhet kan det handla om någon enstaka hundralapp extra för elen i juni. 

Så mycket dyrare blir elen för hushållen 

DN har tagit fram hur mycket det skiljer sig i pris för elhandelskunder med rörligt avtal i juni 2022 jämfört med juni 2021:

Villakunder som har en genomsnittlig årsförbrukning på 20 000 kilowattimmar

Elområde ett: 279 kronor.

Elområde två: 279 kronor.

Elområde tre: 1 003 kronor.

Elområde fyra: 931 kronor.

Lägenhetskunder som har en genomsnittlig årsförbrukning på 2 000 kilowattimmar

Elområde ett: 29 kronor.

Elområde två: 29 kronor.

Elområde tre: 102 kronor.

Elområde fyra: 94 kronor.

Exemplen är tagna från genomsnittliga priser för villa- och lägenhetskunder årsförbrukningar (2 000 kilowattimmar och 20 000 kilowattimmar). 

Beräkningarna har gjorts utifrån genomsnittliga konsumentpriser för juni 2021 från Energimarknadsinspektionens databas och förutsätter att elbörsen snittpris för hela juni 2021 kommer vara samma som den 22 juni.

Källa: Konsumenternas energimarknadsbyrå och Dagens Nyheter.

El