Regeringen vill skärpa reglerna för bland annat valutaväxlare för att komma åt penningtvätt. Arkivbild.
Regeringen vill skärpa reglerna för bland annat valutaväxlare för att komma åt penningtvätt. Arkivbild. - Foto: TT

Skärpta regler för valutaväxlare föreslås

Regeringen vill skärpa reglerna för finansinstitut, till exempel valutaväxlare, för att komma åt penningtvätt och finansiering av terrorism.


Uppgifter som polisen fått från den krypterade tjänsten Encrochat pekar mot att fem valutaväxlare inom ett par månader kunde tvätta 150 miljoner kronor, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Bland annat vill regeringen införa lämplighetskrav för dem som bedriver valutaväxling. Vidare föreslås registrering hos Finansinspektionen (FI) som krav för att bedriva verksamheten. FI föreslås också få utökade sanktionsmöjligheter.

"Vi måste stoppa knarkpengarna, och valutaväxlare har visat sig spela en central roll för att tvätta svarta pengar. Det här förslaget är därför ett viktigt steg i regeringens arbete för att knäcka gängen", säger finansmarknadsminister Max Elger.

Förslaget sänds nu på remiss.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.