Tisdag 16 Aug
Stockholm

SAS tillåts fortsätta sin verksamhet

SAS vd Anko van der Werff har tidigare uppgett att chapter 11-processen väntas ta nio–tolv månader. Arkivbild.
SAS vd Anko van der Werff har tidigare uppgett att chapter 11-processen väntas ta nio–tolv månader. Arkivbild. Foto: TT

SAS har fått fått godkänt från den amerikanska konkursdomstolen att gå vidare med sin chapter 11-process i USA. Godkännandet bekräftar att SAS har rätt till att fortsätta sin löpande verksamhet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Fakta: Detta är chapter 11

Chapter 11 kallas ofta för en "rekonstruktionskonkurs". Det lämpar sig för företag som vill kunna fortsätta verka men behöver tid att omstrukturera sin ekonomi för att kunna betala sina skulder.

En annan fördel med chapter 11 är att det, på kort sikt, stoppar inkassokrav från borgenärer.

Chapter 11 kan ansökas om frivilligt, eller så kan den påtvingas om tre eller fler borgenärer lämnar in en ansökan till den amerikanska konkursdomstolen.

När ansökan är inskickad är borgenärerna tillfälligt förbjudna att vidta några åtgärder. Företaget eller individen har fyra månader på sig att komma med en omorganisationsplan, men den kan förlängas till 18 månader. Därefter kan borgenärerna föreslå rekonstruktionsplaner.

Planen är i grunden ett kontrakt mellan gäldenären och borgenären som definierar hur verksamheten ska fungera och uppfylla sina ekonomiska förpliktelser. De flesta planer inkluderar vissa neddragningar för att minska kostnaderna och frigöra tillgångar.

När ett företag eller en individ lämnar in planen röstar borgenärerna i frågan om de ska acceptera den. De är vanligtvis samarbetsvilliga eftersom nästa steg är att ansöka om en så kallad kapitel 7-konkurs – där alla tillgångar likvideras och borgenärer i värsta fall kan bli helt utan ersättning.

Källa: Debt.org, amerikansk finanshjälpsorganisation

"Domstolens godkännanden bekräftar att vår verksamhet kommer att fortsätta som vanligt under chapter 11-processen som vi har inlett i USA. Vi kommer fortsatt att fokusera på att ge våra kunder den service de är vana vid", säger vd:n Anko van der Werff i ett pressmeddelande.

SAS schemalagda avgångar, bokningar, kundtjänst och andra system för kunderna kommer att fungera som vanligt under processen. Men den pågående pilotstrejken som inleddes i veckan påverkar förstås vissa avgångar.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Man hittad död i park – misstänkt mord

Publicerades: 1 timme sedan

Norden delat om färre Rysslandsvisa

Publicerades: 1 timme sedan

Statsvetare: En historisk situation

Publicerades: 2 timmar sedan

Wall Street inledde veckan på plus

Publicerades: 2 timmar sedan

SJ-chefens monsterlön – så mycket tjänar Monica Lingegård

Publicerades: 2 timmar sedan

Längre svarstider hos SOS Alarm

Publicerades: 2 timmar sedan

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.