Matpriserna skenar som aldrig förr.
Matpriserna skenar som aldrig förr. - Foto: Claudio Bresciani/TT och Jessica Gow/TT

Så mycket dyrare har din frukost blivit: "Höjts kraftigt"

Matpriserna fortsätter att stegra, och ett av dagens mål som har blivit rejält mycket dyrare att inhandla är frukosten. En av de, för många, viktigaste komponenterna svider extra mycket i plånboken – nämligen osten.


Många svenska hushåll står inför en tuff ekonomisk utmaning när priserna sticker iväg. Det har nämligen blivit dyrare att både bo, leva och handla mat under de senaste månaderna. 

Här kan du läsa om hur du ska tänka när livsmedlen blir dyrare

Så mycket dyrare har din frukost blivit: "Otroligt mycket"

Aftonbladet har tillsammans med Matpriskollen tagit fram ett index som visar hur frukostkostnaderna har stigit. Bara under 2022 har en vanlig frukostkasse blivit mer än 10 procent dyrare, och vissa produkter sticker iväg mer än andra. Bland annat har kaffet, bordsmargarin och ost ökat med över 20 procent vardera. 

– Det är otroligt mycket med tanke på att priserna inom dagligvaruhandeln bara ökade 1 procent under hela 2021. Till frukost äter man mycket mejeriprodukter, vilka är såna som höjts kraftigt under vintern och våren på grund av dyrare foder, spannmål, energikostnader och transporter, säger Ulf Mazur på Matpriskollen till tidningen.

Så mycket dyrare har osten blivit

Julisiffrorna visar att mejeriprodukter ökat mest i pris. Herrgårdsosten har stigit med runt 10 procent till att nu kosta ungefär 80 kronor i snitt. I början av 2021 låg snittpriset på 60 kronor. I år har den blivit 32 procent dyrare i många butiker.

Även mjölk och smör har haft en kraftig prisökning under juni. 

– Glädjande är att juice och Lingongrova inte ökar i pris just nu och att kaffet inte fortsatt uppåt i pris. Vi har faktiskt noterat lite små sänkningar på en del kaffepaket under månaden, säger Ulf Mazur till Aftonbladet

Mat
/