Första halvan av 2022 visade positiva siffror för kläd- och skohandeln, nu bromsar utvecklingen in. Arkivbild.
Första halvan av 2022 visade positiva siffror för kläd- och skohandeln, nu bromsar utvecklingen in. Arkivbild. - Foto: TT

Modehandelns återhämtning bromsar in

Klädhandelns återhämtning efter pandemin bromsar in i juli månad efter en förhållandevis god utveckling under första halvan av 2022, visar Svensk Handels senaste stilindex.


"Tyvärr bromsar modehandelns återhämtning in under juli", säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Den totala försäljningen av kläder i fysiska butiker och på nätet ökade med endast 3,6 procent förra månaden. Samma siffror från i juni visar en ökning med 10,9 procent.

Vad gäller den totala försäljningen av skor visar siffrorna en minskning med 3,9 procent. Inbromsningen syns tydligt i jämförelse med junisiffrorna som då visade på en ökning i skoförsäljningen med 8,7 procent.

"Särskilt oroväckande är utvecklingen inom skohandeln som till och med tappar gentemot pandemiåret 2021. Två år av drastiska omsättningstapp har gjort våra medlemmar mer sårbara – det ekar helt enkelt tomt i ladorna", konstaterar Hedenström.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei dubblerade sin vinst

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.