Rejält stigande gaspriser i Europa. Arkivbild.
Rejält stigande gaspriser i Europa. Arkivbild. - Foto: TT

Ökad rysk gasexport – men priset skenar

För första gången sedan i mars ökar den ryska gasjätten Gazprom exporten av gas till länder utanför de forna Sovjetstaterna, enligt beräkningar av nyhetsbyrån Bloomberg baserat på första halvan av augusti och jämfört med juli.


Men statistiken antyder att ökningen främst gäller Kina eftersom exporten till Europa har legat på oförändrade nivåer så här långt i augusti jämfört med juli. Via exempelvis gasledningen i Östersjön, Nordstream 1, ligger kapaciteten i nuläget på 20 procent av möjliga leveranser.

Gazproms totala exportökning låg på 3,3 procent första halvan av augusti, jämfört med juli, enligt Bloomberg.

Samtidigt stiger gaspriset på den europeiska marknaden till nya höjder, plus tio procent till över 240 euro per MWh, ungefär tio gånger högre än vad som var normalt för ett drygt år sedan.

En varm och torr sommar får vattennivåerna i många floder att sina, vilket framför allt i Tyskland hotar transporter av energiråvaror via floderna.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här tvingas Maria Forsblom lämna "Nyhetsmorgon"-studion – mitt i direktsändning

Planen: Dubbelt så mycket el till 2045

År 2045 ska Sverige kunna producera dubbelt så mycket el som i dag, eller 300 TWh. Det framgår av regeringens energiproposition, som också innehåller etappmål på vägen dit.

Man jagas för dubbelmord i Nässjö

En man i 35-årsåldern misstänks för dubbelmord i Nässjö, sedan två män hittats döda efter en brand i ett flerfamiljshus i februari.

Pappan bekräftar mord på svensk i Turkiet

Pappan till den svenske man som uppges ha dödats i en skottlossning i Turkiet på söndagskvällen bekräftar att hans son blev ihjälskjuten.

Mer fokus på tidiga insatser i adhd-vården

Det behöver bli mer fokus på tidiga insatser och individanpassad diagnostisk, i stället för snabbutredningar utan insatser som följer upp, konstaterar Socialstyrelsen i sina nya uppdaterade nationella riktlinjer för vård och stöd till personer med adhd och autism.

Jämnårig pojke misstänks för mordet på Maja, 17

En pojke har anhållits misstänkt för mordet på Maja, 17, uppger P4 Sjuhärad.