Fredag 7 Okt
Stockholm

Nytt prisrekord – kraftverket i Karlshamn i gång

Det oljeeldade Karlshamnsverket i drift. Arkivbild.
Det oljeeldade Karlshamnsverket i drift. Arkivbild. Foto: TT

Ett nytt alla tiders prisrekord på el kommer att sättas under onsdagen i Sydsverige. Enligt elbörsen Nordpool kommer en kilowattimme att kosta 5:70 kronor. Ovanpå det tillkommer elbolagens påslag och skatter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Fakta: Karlshamnsverket

Karlshamnsverket är ett oljeeldat topp- och reservkraftverk och ligger i Karlshamn i södra Sverige, där kapacitetsbehovet är högre än i andra delar av landet. Verket utgör produktionsdelen i den så kallade effektreserven, som upphandlas av Svenska kraftnät för vintern.

Effektreserven finns även som en beredskap eller stöd om det uppstår elbrist i Sverige. Karlshamnsverket kan gå från beredskap till produktion på två timmar.

Den totala effekten ligger på 662 MW.

Källa: Uniper

I spåren av de rekordhöga elpriserna i Sydsverige har ägaren Uniper dragit i gång det oljeeldade Karlshamnsverket.

Verket förbränner 70 000 liter olja i timmen och har varit i gång en vecka, skriver Aftonbladet.

— Vi har kört ganska regelbundet den senaste veckan. Det har att göra med den effektsituation som vi har i södra Sverige i dag, säger presschef Torbjörn Larsson till tidningen.

Staffan Engström är enhetschef på Svenska kraftnät. Enligt honom råder det ingen effektbrist i Sverige just nu.

— All efterfrågan som önskas från marknaden tillgodoses. Så en brist är det inte just nu, men däremot så ser vi väldigt höga priser.

Elpriset i södra Sverige påverkas bland annat av en hög efterfrågan på el i andra länder, enligt Engström.

— Prisbilden har ändrats i Nordeuropa där det, utifrån en gasbristsituation, har blivit ett minskat utbud.

Även väder och vind har betydelse för elpriset.

— Är det en mindre blåsig dag, till exempel, så kommer det att påverka priset för då blir det mindre tillgång även om efterfrågan är lika stor.

Det tidigare prisrekordet i södra Sverige, elområde 4, sattes för en vecka sedan, 4:47 kronor. De senaste två veckorna har priset dragit iväg ordentligt igen, främst i Sveriges södra halva, efter en viss lättnad tidigare under sommaren. Ytterligare stigande gaspriser drar upp elpriset på kontinenten. Samtidigt har det varit svaga vindar i det högtrycksväder som råder.

Priskontrasten till norra Sverige är enorm. I elområde 1, norra Norrland, kostar elen under onsdagen fem öre per kilowattimme.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.