Statsminister Magdalena Andersson och finansminister Mikael Damberg på Harpsund.
Statsminister Magdalena Andersson och finansminister Mikael Damberg på Harpsund. - Foto: TT/Beate Oma Dahle/NTB

Finansministern vill avslöja omotiverade prislyft

Finansminister Mikael Damberg (S) misstänker omotiverade prishöjningar i den inflationsvåg som vällt in över den svenska ekonomin. Företagens beteende ska nu hårdgranskas av Konjunkturinstitutet (KI).


Det kommer allt fler indikatorer på att företag passar på att höja priserna mer än vad som är motiverat av kostnadsökningarna i inflationen, enligt Mikael Damberg.

Han hänvisar bland annat till en utvärdering som gjorts av regeringen, som visar att en fjärdedel av sänkningen av bensin- och dieselskatten den 1 maj hamnade i drivmedelsbolagens fickor i stället för att gå till lägre priser för bilägare och konsumenter.

— Det där gör mig lite irriterad och upprörd därför att vi måste hantera den där krigsekonomin tillsammans och det är inte läge att passa på att smyghöja priserna, säger han till journalister inför regeringens årliga redogörelse för det ekonomiska läget och förutsättningarna för nästa års budget på Harpsund.

"Sätter press på branscherna"

Skattesänkningen på bensin var totalt 1:80 kronor per liter, vilket innebär att en fjärdedel motsvarar 45 öre per liter.

För att bevaka hur företagen hanterar inflationen och prissättningen under året kommer regeringen nu att ge ett särskilt uppdrag till Konjunkturinstitutet (KI), enligt finansministern.

— För att analysera ekonomin och företagens agerande under det här året, för att se om det är så att man har höjt priserna mer än vad som är motiverat. Det här sätter en press på branscherna, men det kan också bidra till ökad synlighet för att se till att om man gör det här så blir det också tydligt, säger han.

— Regeringen sätter inte priser i Sverige. Däremot kan vi bidra till ökad tydlighet, transparens, så att man också avslöjar företag som gör på det här sättet, tillägger han.

"Väldigt högt kostnadsläge"

Den sänkning av bensin- och dieselskatten som har utvärderats löper ut den 30 september i år.

TT: Ska den förlängas?

— Allting avgörs av hur prisutvecklingen ser ut och vad som händer framöver med oljepriserna. Oljepriserna har ju börjat sjunka tillbaka, så vi ligger på en lägre nivå än toppnivåerna. Men vi har haft ett väldigt högt kostnadsläge och därför har vi också aviserat ett nytt besked bara för några veckor sedan, som säger att vi inte kommer att indexera upp bensin- och dieselskatten vid årsskiftet, säger Damberg.

TT
/
/