Socialdemokraterna

Socialdemokraterna, eller Sveriges socialdemokratiska arbetareparti som de egentligen heter, är ett svenskt politiskt parti som driver en socialdemokratisk politik. De grundades 1889 och är därmed Sveriges äldsta parti.


Partiet är även Sveriges största parti sett till antalet medlemmar. Socialdemokraternas partisymbol är en röd ros. I folkmun kallas en person som är medlem eller röstat på Socialdemokraterna för sosse.


Stefan Löfven är partiledare för partiet sedan den 27 januari 2012. Tidigare partiledare är till exempel Olof Palme, Göran Persson och Mona Sahlin.


2018 fick sossarna 31,01 % av rösterna i riksdagsvalet. 2010 fick de 30,66 procent och i riksdagsvalet 2014 fick partiet 31,01 procent av rösterna.

3 timmar sedan
KD-ledaren Ebba Busch försäkrar att statsministerns löfte om mer pengar till vården ska fullföljas. Men hon ryter också till mot regionerna. Det är några regioner som har en ganska tuff hemläxa att göra.
igår 17:24
Ungerns Nato-ja välkomnas av Socialdemokraternas ledare Magdalena Andersson. Det här gör att vi kommer att ha ett starkare försvar av vårt fantastiska land. Men Vänsterpartiet är kritiskt.
2 dagar sedan 19:24
På måndagen väntas Ungerns parlament rösta igenom Sveriges Natoansökan. Efter det måste beslut om att skicka Jas Gripen till Ukraina fattas omedelbart, anser Centerledaren Muharrem Demirok. Liknande krav framförs av Socialdemokraterna.
3 dagar sedan 07:40
Riksdagspartierna vill att fler gör värnplikt. Men inte ens var fjärde riksdagsledamot har själv gjort lumpen. Det är väldigt farligt att frestas att tro att det har att göra med feghet, säger Liberalernas gruppledare Lina Nordquist.
23 Feb, 06:02
Det blir Linus Glanzelius som ersätter avlidne Erik Bergkvist i EU-parlamentet för Socialdemokraterna. Det viktigaste är att hålla uppe stödet till Ukraina, säger Glanzelius.
22 Feb, 12:52
Sverige kommer att skicka militär personal till en insats i Röda havet. Det handlar om inledningsvis om fyra stabsofficerare. Försvarsministern utesluter inte att det även kan bli tal om en väpnad styrka.
20 Feb, 08:50
Sverige kommer att fixa nettonollutsläpp år 2045, säger klimatminister Romina Pourmokhtari (L). En kraftigt höjd reduktionsplikt krävs för detta, skriver Dagens Nyheter som har tagit del av regeringens underlag.
19 Feb, 21:24
Jimmie Åkesson (SD) riktar skarp kritik mot S-ledaren Magdalena Andersson för att hon i en tysk tidning skriver att regeringens samarbete med Sverigedemokraterna underminerar demokratin – samtidigt som SD-ledaren felciteras.
19 Feb, 17:02
Vattenfall planerar för att ha ny kärnkraft på plats vid Ringhals under första halvan av 2030-talet. Positivt besked, det ligger i linje med regeringens plan, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).
18 Feb, 17:46
Mångmiljardären Roger Akelius köp av skolkoncernen Academedia har stoppats – säljaren Mellby Gård har ångrat sig efter den senaste tidens uppmärksamhet kring affären, skriver Dagens industri. Akelius skriver i ett mejl till TT att hans "ambitioner att utveckla pedagogik står kvar".
16 Feb, 10:08
Socialdemokraterna vill att en cyberkommission tillsätts för att analysera hur den stora it-attacken kunnat få så stora effekter för en rad myndigheter, regioner och företag. Bakom attacken uppges den ryska gruppen Akira ligga.
16 Feb, 09:40
Med sin Youtube-kanal når högerdebattören Henrik Jönsson hundratusentals tittare. Han beskriver sig själv som "klassisk österrikisk liberal", eller "absolut libertarian".
16 Feb, 08:46
S-ledaren Magdalena Anderssons kritik mot högerdebattören Henrik Jönsson i en DN-intervju väcker reaktioner. Enligt Anderssons pressekreterare var det artikelförfattaren som tog upp Jönsson – något DN avvisar.
15 Feb, 19:22
"Förslagen i utredningen är ett dråpslag mot svenska företag, svensk ekonomi och Sverige", säger Jonny Cato, Centerns migrationspolitiske talesperson, i ett skriftligt uttalande.
15 Feb, 13:16
Såväl skolministern som Socialdemokraterna avfärdar Roger Akelius idé om att låta föräldrar betala för att ha sina barn i Academedias friskolor. "Det är helt fel väg att gå", säger skolminister Lotta Edholm (L).
15 Feb, 12:02
Oppositionen kräver besked om mer pengar till sjukvården efter statsministerns uttalande om att vårdanställda inte ska sägas upp. Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) säger att regionerna ska få stöd – men kan inte ge besked om hur mycket eller när.
14 Feb, 14:40
Riksdagsledamoten Jamal El-Haj kommer inte att gå till partiet Nyans, säger han till Ekot. Nyans partiledare har försökt locka honom till partiet efter avhoppet från Socialdemokraterna.
13 Feb, 13:34
Socialdemokraterna fick redan 2017 kännedom om att Jamal El-Haj kontaktat Migrationsverket för att påverka ett asylärende. Men flera detaljer saknades, enligt S. Han hade inte riktigt samma version, säger S gruppledare Lena Hallengren.
13 Feb, 10:48
S kräver besked av statsminister Ulf Kristersson om vilka pengar vården ska få. Inom 48 timmar måste han leverera, enligt partiet.
12 Feb, 13:49
Partiet Nyans vill värva Jamal El-Haj. Den nuvarande partiledaren Mikail Yüksel kan till och med tänka att ge upp sin post. Jag skulle erbjuda mig att avgå som partiledare och nominera honom i stället, säger Yüksel.
1 2 3 4 ... 89