Socialdemokraterna

Socialdemokraterna, eller Sveriges socialdemokratiska arbetareparti som de egentligen heter, är ett svenskt politiskt parti som driver en socialdemokratisk politik. De grundades 1889 och är därmed Sveriges äldsta parti.


Partiet är även Sveriges största parti sett till antalet medlemmar. Socialdemokraternas partisymbol är en röd ros. I folkmun kallas en person som är medlem eller röstat på Socialdemokraterna för sosse.


Stefan Löfven är partiledare för partiet sedan den 27 januari 2012. Tidigare partiledare är till exempel Olof Palme, Göran Persson och Mona Sahlin.


2018 fick sossarna 31,01 % av rösterna i riksdagsvalet. 2010 fick de 30,66 procent och i riksdagsvalet 2014 fick partiet 31,01 procent av rösterna.

3 timmar sedan
Justitieminister Gunnar Strömmer utesluter inte fler åtgärder för att förebygga och förhindra terrorism med anledning av Säpos bedömning att säkerhetsläget i Sverige har försämrats ytterligare sedan i somras. "Regeringen har en löpande dialog med Säkerhetspolisen och Polismyndigheten", säger han.
igår 13:28
Socialdemokraterna varnar för att Sverige går miste om nya industrijobb om inte systemet för tilldelning av elektrisk effekt förbättras.
igår 11:58
Vänsterpartiet är kritiskt till delar av det nya försvarsavtalet med USA. Jag är förvånad över det stora antalet baser, säger den utrikespolitiske talespersonen Håkan Svenneling (V).
2 dagar sedan 13:24
Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet anmäler statsminister Ulf Kristersson (M) till riksdagens konstitutionsutskott för hur löneprocessen går till på regeringskansliet.
2 dagar sedan 12:18
Socialdemokraterna vill få stöd i riksdagen för en tillfällig bankskatt. Men Sverigedemokraterna tänker rösta ner förslaget.
2 dagar sedan 11:06
Under Socialdemokraternas tid vid makten har ojämlikheten i samhället ökat, konstaterar partiet. Det beror enligt S på en högermajoritet i riksdagen.
3 dagar sedan 13:16
Socialdemokraterna kräver att regeringen agerar för att stärka säkerheten för människor i julhandeln.
2 Dec, 10:12
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson säger att partiet vill snabbutreda en skatt på bankernas övervinster och kommer att lägga fram det i riksdagen nästa vecka.
1 Dec, 22:42
Biståndsmyndigheten Sidas granskning visar att inga svenska biståndspengar går till terrorverksamhet i de palestinska områdena. Nu kräver Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna, att regeringen och Sverigedemokraterna återupptar utvecklingsbiståndet.
29 Nov, 03:10
Sverigedemokraterna befäster sin position som Tidöpartiernas största parti, visar DN/Ipsos mätning. I mätningen har SD ett försprång framför Moderaterna på 5 procentenheter.
27 Nov, 08:00
Socialdemokraterna kritiserar sin egen migrations- och integrationspolitik i en ny rapport.
26 Nov, 15:54
Magdalena Andersson, partiledare för Socialdemokraterna, vill att regeringen tydligt markerar mot SD-ledaren Jimmie Åkessons senaste uttalanden. Ett sätt skulle kunna vara att kasta ut de sverigedemokratiska tjänstemännen ur Rosenbad, säger hon till TT.
25 Nov, 12:52
I sitt tal på landsdagarna riktade Jimmie Åkesson skarp kritik mot Socialdemokraterna och anklagade dem för att vara en aktiv del av den islamistiska rörelsen i Sverige. Rena lögner enligt gruppledare Lena Hallengren (S). Oerhört magstarkt, säger hon.
22 Nov, 12:20
Socialdemokraterna föreslår att staten ska kunna ta över eller starta och driva egna HVB-hem. Det skulle möjliggöra bättre kontroll, säger Fredrik Lundh Sammeli (S), socialpolitisk talesperson.
22 Nov, 05:32
Att näringslivet inte vill ha ny kärnkraft är helt fel. Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke reagerar kraftigt på Miljöpartiets nya språkrör Daniel Helldéns uttalande.
21 Nov, 12:46
Socialdemokraterna kräver att regeringen gör mer i arbetet mot antisemitism.
18 Nov, 20:28
Miljöpartiet ska inte längre driva på för att politiken ska avveckla kärnkraften. Men kärnkraftsmotståndet i partiet är fortsatt kompakt. Det ska inte bli ny kärnkraft, säger nya språkröret Daniel Helldén.
16 Nov, 11:42
Riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) vill inte svara på frågor om den terrorstämplade organisationen Hamas. El-Haj har fått hård kritik för att ha deltagit på en Palestinakonferens tidigare i år.
15 Nov, 11:50
Sverigedemokraten David Perez bör lämna sin post i riksdagens finansutskott, anser Socialdemokraterna. Han skadar förtroendet i allmänhet för politiken, säger Niklas Karlsson (S).
13 Nov, 07:34
Socialdemokraterna får bättre betyg än Moderaterna i frågor som rör lag och ordning, enligt en ny undersökning från Svenska Dagbladet/Novus.
1 2 3 4 ... 85