Stockholm

Hackare kan ta över din Iphone

Personer som de senaste åren köpt en Appleprodukt bör se till att uppdatera prylarnas operativsystem. Arkivbild.
Personer som de senaste åren köpt en Appleprodukt bör se till att uppdatera prylarnas operativsystem. Arkivbild. Foto: TT

En sårbarhet i Apples Iphone, Ipad och Macdatorer kan innebära att hackare kan ta över kontrollen.En it-säkerhetsexpert som TT talat med tonar ner riskerna för gemene man – men betonar att man behöver göra uppdateringar för att vara skyddad.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Teknikjätten Apple varnar för sårbarheten som rör bolagets Iphone, Ipad och Macdatorer. För telefoner gäller det modellen 6S och senare.

Företaget säger att man vet om att sårbarheten – som gör att en hackare kan få full tillgång till apparaten – har utnyttjats.

Marcus Murray, it-säkerhetsexpert på företaget Truesec, ser allvarligt på de uppdagade bristerna.

— Det är alltid allvarligt när sårbarheter i mjukvaran i så här pass populära produkter upptäcks – och dessutom redan har utnyttjats av aktörer, säger han.

Gäller att uppdatera

Säkerhetsbristerna berör alla som använder Iphone, Ipad och Macdatorer – en stor andel av den digitala befolkningen, konstaterar Marcus Murray. Samtidigt tonar han ner riskerna för folk i allmänhet.

— Man ska inte överdriva allvaret för gemene man. Oftast utnyttjas sådana sårbarheter i attacker mot specifika personer av högt intresse, exempelvis politiker och journalister som sitter på värdefull information. De kan bli avlyssnade eller övervakade, säger han.

De senaste dagarna har Apple släppt uppdateringar för Iphone, Ipad och Macdatorer för att korrigera säkerhetsbristerna. Genomför man uppdateringarna är man skyddad mot angrepp, enligt Marcus Murray. Men han uppmanar att man både uppdaterar operativsystemet och webbläsaren Safari, som enligt honom också verkar omfattas av sårbarheten.

— Uppdateringarna är vaccinet mot detta. Men många skyndar sig ju inte när det kommer nya uppdateringar. I det här fallet kan det medföra att man får in kod i sin produkt som gör att andra får samma åtkomst som man själv har. Dessutom finns risk att angriparen får ännu mer kontroll än du som användare har och kan göra vad som helst med produkten – till exempel så att den inte går att uppdatera.

Känsliga tider

Enligt en säkerhetsexpert som nyhetsbyrån AP talat med kan aktivister och journalister bli måltavlor för utländsk makt varför de bör vara extra vaksamma och hålla operativsystemen uppdaterade. Marcus Murray framhåller även att högt uppsatta politiker är i riskzonen – särskilt i valtider, oro i omvärlden och Nato-ansökan.

— Det kan finnas en vinning för eventuella antagonister eller fientligt inställda stater att avlyssna viktiga personer. Därför är det här en samhällsfråga – inte bara en fråga om ”min telefon”, säger Marcus Murray.

Något som försvårar, enligt honom, är att Apple inte brukar vara särskilt transparenta kring sårbarheter och incidenter rörande deras produkter.

— Det är en olycklig strategi. Om de var mer transparenta skulle det bli lättare för konsumenter att förstå om man är drabbad och behöver vidta någon åtgärd. Om man till exempel är politiker och är avlyssnad är det viktigt att veta det, säger Murray.

TT har sökt Apple i Sverige som avböjer att kommentera det inträffade.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.