Bitcoin och andra kryptovalutor har återhämtat sig i sommar, men har tappat stora värden under året som helhet. Arkivbild.
Bitcoin och andra kryptovalutor har återhämtat sig i sommar, men har tappat stora värden under året som helhet. Arkivbild. - Foto: TT

Bitcoin avslutar veckan med ras

Kryptovalutorna bitcoin och ether rasar i fredagens handel. Kursreaktionen följer på det att ett protokoll från Federal Reserve (Fed) visat att den amerikanska centralbanken är redo att fortsätta höja styrräntan tills inflationen tryckts ned till målet på 2 procent.


Bitcoin, den största av kryptovalutorna, föll med drygt 9 procent till knappt 21 300 dollar per bitcoin – den lägsta kursen sedan slutet av juli. Ether och andra mindre kryptovalutor föll ännu mer.

Kryptokollapsen äger rum samtidigt som riskaptiten på börsen också dämpas av Fed-protokollet, med kursnedgångar på 0,7 respektive 1,5 procent för S&P 500-index och Nasdaqs index i fredagens inledande handel.

Bitcoin har tappat 54 procent av sitt värde hittills i år, trots en återhämtning från årslägsta den 18 juni på 17 599 dollar per bitcoin.

TT