Vid årskiftet höjs garantipensionen.
Vid årskiftet höjs garantipensionen. - Foto: Henrik Montgomery/Fredrik Sandberg/TT

Pensionen höjs vid årsskiftet – så mycket mer pengar får du

Pensionen för de som har det sämst ställt höjs vid årsskiftet – och det ordentligt. De med garantipension kan få upp till 851 kronor mer i månaden.


FAKTA: INFLATIONEN GER HÖJDA ERSÄTTNINGAR

Från årsskiftet, då prisbasbeloppet höjs med 4 200 kronor på grund av inflationen, påverkas en rad ersättningar i socialförsäkringssystemet. Prisbasbeloppet för 2023 blir 52 500 kronor, det förhöjda prisbasbeloppet som används för att styra vissa pensioner blir 53 500 kronor.

Några exempel:

— Sjukpenning, höjning av högsta ersättningsnivån med 89 kronor per dag

— Föräldrapenning, höjning av högsta ersättningsnivån med 89 kronor per dag

— Studiemedel från CSN, höjning med 1 000 kronor per månad

— Garantipension, höjning med maximalt 851 kronor per månad

— Garantiersättning i sjukersättning, höjning med 973 kronor per månad

— Maximal inkomstrelaterad sjuk- och aktivitetsersättning höjs med 1 698 kronor per månad

Källa: Regeringen

Regeringen har bestämt att prisbasbeloppet höjs med 4 200 kronor 2023, från 48 300 till 52 500 kronor. Det följer inflationen och används för att beräkna bland annat hur höga pensioner och studiebidrag ska vara – och innebär därför en höjning av de båda nästa år.

Nyheter24 har tidigare skrivit att studenter som pluggar heltid och tar lån får ungefär 1000 kronor mer i månaden, läs mer om den höjningen här.

Garantipensionen höjs

Vid årsskiftet höjs även garantipensionen. Den höjs med som mest 851 kronor till lägstanivån 10 631 kronor för ensamstående. Den höjningen får bara 23 000 personer – de flesta får mellan 500 och 599 kronor mer i månaden i pension. 

Men för de flesta pensionärer är inkomstpensionen det största delen av de pengar man får ut varje månad, och den påverkas inte av prisbasbeloppet. Hur mycket den kommer att höjas nästa år är inte fastställt. 

/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bjuder in alla partiledare om hot mot EU-val

Miljöpartiet KU-anmäler Bohlin

Miljöpartiet KU-anmäler ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M). Detta efter hans agerande i samband med att en anställd avskedades från Energimyndigheten.

Storm slår hårt mot Ukrainas sköra elsystem

Tiotusentals människor är utan ström i Ukraina sedan starka stormvindar och skyfall lett till ytterligare skador på landets energiinfrastruktur.

Samband mellan sprängningar utreds – kvinna dog

Åklagare ser samband mellan den dödliga explosionen i Storvreta och sprängningar i Hässelby respektive Linköping i september. Ärendena utreds nu ihop.

10 yrken där du får jobb direkt – och lön på upp till 35 000 i månaden

Det är lågkonjuktur, men det betyder inte att det är nattsvart på arbetsmarknaden för det. Nyheter24 listar tio yrken där möjligheterna till jobb är stor.

Ica-butiken betalar en miljon för säkerheten: "Det är hemskt"

Svensk dagligvaruhandel utsätts för allt fler brott. Fler än hälften av butikerna utsattes för allt från stöld till hot och våld under första kvartalet 2024. Och kostnaden för att stävja brottsligheten kostar handlarna enorma summor.