Hyrorna lär höjas efter Riksbankens räntebesked.
Hyrorna lär höjas efter Riksbankens räntebesked. - Foto: Izabelle Nordfjell/TT och Fredrik Sandberg/TT

Så mycket kan din hyra höjas efter räntesmällen

Riksbanken har höjt styrräntan till 1,75 procent – något som inte bara påverkar bostadsägare, utan även hyresgäster när nästa års hyror förhandlas fram under hösten.
– Vi har haft låga räntor under många år. Nu kommer något helt annat, säger Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen, till Aftonbladet.


På tisdagen höjde Riksbanken styrräntan med 100 punkter – från 0,75 procent till 1,75 procent. Den så kallade "kvadrupelhöjningen" kommer minst sagt att sätta spår i plånböckerna hos de med bolån. 

Här kan du läsa om hur mycket dyrare ditt bolån blir nu.

Tre miljoner hyresgäster påverkas

Men även de som bor i hyresrätt lär påverkas av räntehöjningen. Enligt Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen, är det mer specifikt tre miljoner hyresgäster som påverkas. 

I höst håller man förhandlingen om nästa års hyror.

– Det kommer bli en av de tuffaste förhandlingarna på decennier. Vi har haft låga räntor under många år. Nu kommer något helt annat, säger Hofverberg till Aftonbladet.

Hur mycket dyrare blir hyrorna?

Exakt hur mycket hyrorna kan komma att höjas är ännu oklart.

– Det får vi veta i slutet av månaden. Men vi vet att det kommer vara väsentligt högre än tidigare år. Det är en högt belånad bransch. Deras lån blir dyrare som alla andras även om det ofta är längre löptid än för hushåll, säger Martin Hofverberg till Aftonbladet och betonar att han hoppas på ett tillfälligt hyresavdrag.

Tomas Ernhagen, chefsekonom vid Fastighetsägarna, anser dock inte att hyresgäster kan skyddas helt när kostnaderna ökar för fastighetsägarna.

– Om förhandlingarna bara skulle handla om årets kostnadsökningar så skulle det behövas en hyreshöjning på 20 till 25 procent. Det som är nytt för det här året är att vi förhandlar med de tre förgående åren som utgångspunkt. Det innebär att höjningen kommer att bli väsentligt lägre. Vi har ännu inte bestämt var vi kommer landa. Men höjningen borde ligga runt 8 till 10 procent, säger Ernhagen till tidningen.

/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

2 timmar sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.