Vintern lär bli en dyr historia för Sveriges elkonsumenter.
Vintern lär bli en dyr historia för Sveriges elkonsumenter. - Foto: Pexels och Fredrik Sandberg/TT

Prischocken i vinter: Så dyrt blir det att dammsuga och duscha

Elpriserna skenar och värre lär det bli under årets allra kallaste månader i vinter. Men exakt hur dyra blir de olika hushållssysslorna – såsom att tvätta och att dammsuga?


Svenska hushåll står inför en prövande tid med skyhöga elräkningar och många gör nu sitt bästa för att minska sin elförbrukning. 

Här kan du läsa vilken maskin som är hemmets absolut största energibov.

Elpriser i vinter – så dyr blir vardagen

Men hur pass dyrt kommer det att bli att genomföra sina vardagliga sysslor i vinter? För TV4:s räkning har den kommunala klimat- och energirådgivaren Ted Lundberg tittat närmare på vad olika hushållsfunktioner skulle kosta om priset per kilowattimme skulle nå 10-kronorsstrecket.

Enligt Lundbergs beräkningar kommer en 40-graderstvätt, som körs på ekoprogrammet, att kosta nio kronor, medan en torktumling kostar 20 kronor. Att titta på tv, på en modern 55 tums-tv i 2,5 timmar kostar två kronor och att unna sig konstant golvvärme, i ett sex kvadratmeter stort badrum, kostar 37 kronor per dygn.

Den som är i städtaget och ska dammsuga får betala nio kronor för en halvtimmes dammsugning och duschar man, under 10-12 minuter i en eluppvärmd dusch, kostar det 40 kronor, enligt TV4.

Läs elektrikerns superenkla knep för att förbruka mindre el här.

Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bättre än väntat från Avanza

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

1 timme sedan
Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.