Måndag 3 Okt
Stockholm

Ekonomens oro inför vintern: "Rena skräckräkningar"

Sparekonomen Frida Bratt, verksam hos Nordnet Bank, varnar för en vargavinter.
Sparekonomen Frida Bratt, verksam hos Nordnet Bank, varnar för en vargavinter. Foto: Mats Andersson/TT och Henrik Montgomery/TT

Tuffa ekonomiska månader väntar för det svenska folket. Men hur stor är risken att människor faktiskt tvingas lämna sina hem på grund av kostnadsökningarna? För Nyheter24 berättar Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet Bank, om hennes farhågor inför vintern.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att leva och bo har blivit en dyr historia med den högsta inflationstakten på över 30 år. Priserna på maten har stigit dramatiskt och likaså på drivmedel och el. 

För att motverka inflationen höjde Riksbanken, under tisdagsmorgonen, styrräntan med 100 punkter till 1,75 procent. Här kan du läsa mer om Riksbankens räntebesked.

Ekonomen: "En vargavinter väntar"

Samtidigt går vi mot kallare tider och många svenskar oroar sig för vad vintermånaderna kan komma att innebära. I medierna har det också rapporterats om människor som tvingas flytta för att klara av de höga kostnaderna.

Frida Bratt, som är sparekonom hos Nordnet Bank, har inga uppgifter om hur många som riskerar att gå detta öde till mötes. 

– Men det är viktigt att känna till att svensk arbetsmarknad faktiskt fortfarande mår bra. Arbetslösheten kommer att öka, men förhoppningsvis inte med så mycket. Och så länge man har ett arbete så kan man betala sina räntor, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Banken har ju gjort en kreditprövning när låntagaren tog lånet där det säkerställdes att låntagaren kan betala en ränta på så mycket som sju procent. Så högre räntor klarar hushållen. Däremot kanske man inte kan upprätthålla den konsumtion man är van vid, och man kan behöva ta av sparandet. 

Frida Bratt. Foto: Pressbild/Nordnet Bank

Bratt förklarar att det är just detta som är tanken med Riksbankens räntehöjning: att hushållen ska hålla hårdare i sina plånböcker. 

– Vad som gör mig orolig är räntekostnaderna i kombination med extremt höga elpriser. En vargavinter väntar. Här måste politikerna komma med någon form av snabb lösning för att få bukt med skenande elpriser och rena skräckräkningar.

Läs här om hur en högerregering kan tänkas hantera elkrisen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.