Riksbanken höjde styrräntan med 100 punkter – från 0,75 procent till 1,75 procent.
Riksbanken höjde styrräntan med 100 punkter – från 0,75 procent till 1,75 procent. - Foto: Janerik Henriksson/TT och Tim Aro/TT

Så slår räntehöjningen mot arbetslösa: "En tröst är..."

Styrräntan har höjts till hela 1,75 procent, men vad betyder det för de som är arbetslösa och hur påverkar det chanserna till jobb?


Riksbanken har höjt räntan från 0,75 procent till 1,75 procent – en så kallad "kvadrupelhöjning". Här kan du läsa om hur det kan tänkas påverka lönerna.

– Hela tanken med att höja räntan är att kyla ned ekonomin. Det gör man genom att minska köpkraften i samhället, eftersom hushåll och företag får högre räntekostnader. Tanken är alltså att hushåll och företag ska hålla hårdare i plånboken så att inflationen kan falla tillbaka, säger Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet Bank, till Nyheter24.

"Kommer gå in i lågkonjunktur"

Men vad innebär en sådan här höjning för de som är arbetslösa eller arbetssökande?

– Det kommer att påverka konjunkturen. Vi kommer att gå in i en lågkonjunktur, förhoppningsvis en mild sådan men läget är osäkert. Svensk arbetsmarknad är stark, men arbetslösheten kommer att öka på grund av detta. Hur mycket är svårt att säga, men en tröst är att utgångsläget på arbetsmarknaden är bra, förklarar Frida Bratt.

Samtidigt är räntehöjningen inte något positivt besked för de som i nuläget saknar jobb.

– Det går knappast att säga att chanserna till arbete för människor som idag är arbetslösa på något sätt förbättras på kort sikt i och med räntehöjningen. Å andra sidan är hög inflation som tillåts skena också extremt skadligt för en ekonomi, så ingen tjänar på att man inte agerar mot inflationen, säger Bratt.

Läs om hur du slipper amorteringskravet på ditt bolån här.

/
/