Tisdag 27 Sep
Stockholm

Så kan din elräkning sänkas med 4 000 kronor i månaden: ”Små åtgärder”

EU-kommissionens mål är att elförbrukningen ska minska med 10 procent.
EU-kommissionens mål är att elförbrukningen ska minska med 10 procent. Foto: TT

Elpriserna skulle kunna halveras redan i vinter – om elförbrukningen i Europa går ner med 10 procent. Det skulle innebära 4 000 kronor mindre i elräkning för en villa, enligt en studie från Energiforsk.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det som snabbast kan sänka de skenande elpriserna är minskad elförbrukning, visar en studie från forskningsföretaget Energiforsk.

Studien visar att om elförbrukningen minskar med 10 procent i Europa – som EU-kommissionen föreslagit – så skulle det innebära en halvering av elpriserna i elområde 3 och 4,  jämfört med i augusti.  

Så gör du om elen stängs av i vinter – experten: "Undvik..."

Sänk elkostnaden med 4 000

För hushållen skulle räkningen bli mer än halverad – eftersom priset blivit lägre, samtidigt som man använder mindre el. Enligt studien skulle det innebära en sänkning av elkostnaderna på 4 000 kronor i månaden för en eluppvärmd villa. 

– Det som krävs nu är en snabb minskning av elanvändningen. Den regering som tillträder bör uppmana både myndigheter, företag och hushåll att spara el. Lär av pandemihanteringen och gå ut med tydliga rekommendationer för att minska elanvändningen i hela samhället, säger Markus Wråke i ett pressmeddelande.

Markus Wråke är vd för forskningsföretaget Energiforsk. Foto: Pressbild Energiforsk

Små åtgärder ger stor effekt

För privathushållen rekommenderar studien enkla saker som att sänka värmen en grad, halvera duschtiden och se till att stänga av tv och dator helt – och inte bara på standby.

– Budskapet är att små åtgärder kan få stor effekt. Det viktiga är att många försöker göra det här, säger Daniel Hirsch, kommunikationsansvarig på Energiforsk till Nyheter24. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.