Hur ska man agera vid ett långvarigt strömavbrott?
Hur ska man agera vid ett långvarigt strömavbrott? - Foto: Janerik Henriksson/TT och Leif R Jansson/TT

Så gör du om elen stängs av i vinter – experten: "Undvik..."

En svår elbrist i höst och vinter skulle, i värsta fall, kunna innebära att vissa användare blir utan el i kortare perioder. Men hur bör man agera vid ett strömavbrott? Nyheter24 frågade överlevnadsexperten Fredrik Qvarnström.


Elkrisen kan under höst- och vintermånaderna bli så pass omfattande att vissa användare, under kortare perioder, kopplas bort från elnätet. Här kan du läsa mer om hur ett sådant elstopp fungerar.

4 tips: Så ska du göra vid ett strömavbrott

Men hur ska man egentligen agera vid ett långvarigt strömavbrott? Fredrik Qvarnström, som grundat Överlevnadsbutiken, delar med sig av några viktiga råd.

Fredrik Qvarnström. Foto: Privat

– Lyssna på din lokala P4-kanal för att få information om hur länge strömmen beräknas vara borta, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Tappa upp lite dricksvatten. Det räcker med en eller två tillbringare, inte hela badkaret. Undvik att öppna kyl och frys, så håller de kylan. Håll er i ett rum och stäng dörrarna till övriga rum för att hålla värmen.

Här kan du läsa om det vanliga spartipset som kan stå dig dyrt under elkrisen.

/
Relaterat
Senaste nytt

Tiotusentals demonstrerade mot polisvåld

1 timme sedan

Världens äldsta träbygge hittat i Zambia

2 timmar sedan
En 476 000 år gammal träkonstruktion har grävts fram i Zambia, rapporterar SVT Nyheter. Träkonstruktionen är den äldsta som hittills har hittats.

Sis-chefer tagna ur tjänst efter intervjuer

2 timmar sedan
Två centrala chefer för Statens institutionsstyrelse (Sis) har tagits ur tjänst och anmälts till Statens ansvarsnämnd (San), rapporterar SVT Nyheter.

Sågverk övertänt i Nora – räddningstjänsten på plats

2 timmar sedan
Det gamla sågverket vid Dammsjön i Nora kommun i Västmanland brinner. Byggnaden är helt övertänd och räddningstjänsten kommer att låta den brinna ner.

Över 30 döda efter explosion på bränsledepå i Benin

2 timmar sedan
Minst 34 människor har dödats i Benin i samband med att en olaglig bränsledepå exploderat i landets södra del, nära gränsen mot Nigeria.

Duda: Spannmålstvisten är liten

2 timmar sedan
Polens president Andrzej Duda beskriver tvisten om ukrainsk spannmålsimport till Polen som liten, rapporterar polska nyhetsbyrån PAP. Enligt presidenten kommer det inte att allvarligt skada bilaterala relationer.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.