Stockholm

Amanda, 23, lever lyxliv – programledarens chock: "Värsta jag sett"

Programledare Magdalena Kowalczyk chockas av deltagaren Amandas ekonomiska situation.
Programledare Magdalena Kowalczyk chockas av deltagaren Amandas ekonomiska situation. Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

I det senaste avsnittet av Lyxfällan träffar vi Amanda, småbarnsmamman som på bara sex månader slösat bort nästan en halv miljon kronor. Skuldberget bara fortsätter växa och Kronofogden knackar snart på dörren.
– Det är så illa så det inte är riktigt klokt, säger programledaren Magdalena Kowalczyk.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I tisdagens avsnitt av Lyxfällan besöker programledaren Magdalena Kowalczyk den 23-åriga mamman Amanda i Uppsala. Amanda var 20 år när hennes son föddes, och något år senare valde hon och pappan att gå skilda vägar. Hon köptes då ut från det gemensamma huset, och efter att ha betalat av sin del av lånet fanns det kvar 100 000 kronor i Amandas kassa – en summa som hon snabbt satte sprätt på. 

Mycket pengar har gått åt till skönhet, upplevelser och att betala åt vänner. När pengarna tog slut började Amanda låna pengar, och sedan spela på nätet – därefter har det bara gått utför. 

Amanda, 23, har halkat efter med räkningar och lån. Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan
Mycket av Amandas pengar har gått åt till skönhet. Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

Amanda i Lyxfällan lever lixliv: "Jag föraktar mig själv"

Magdalena Kowalczyk beskriver det som att Amanda, som har en relativt låg grundlön, istället lever ett lyxliv som om hon tjänade mycket större summor. 

Magdalena Kowalczyk beskriver Amandas livsstil som ett "lyxliv". Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

– Min ekonomiska sits får mig att må skitdåligt. Det är jättejobbigt. Jag har inte ens ord. Jag föraktar typ mig själv, beskriver Amanda. 

Amanda själv gissar att hon går back mellan 5 000 och 10 000 kronor i månaden – och när budgettavlan rullas in visar det sig vara långt ifrån verkligheten. 

Sedelbuntarna på tavlan blir fler och fler i takt med att Magdalena Kowalczyk radar upp frekventa taxiresor, hämtmat, saftiga utgifter för skönhet och hisnande 37 000 kronor från Amandas spelkonto. Under “övrigt”-kategorin radas hela 61 800 kronor i snitt per månad upp. Det här är något som Amandas snittinkomst på 15 200 kronor i månaden definitivt inte täcker.

Fler och fler sedlar sätts upp på Amandas budgettavla. Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

Lyxfällan-programledaren om Amandas skuldberg: "Sjukaste jag hört"

Vid tillfället som Lyxfällan är hos Amanda har hon totalt tio obetalda räkningar, sju blancolån och fyra krediter. Ett av lånen har en effektiv ränta på 14 miljoner procent – vilket innebär en kredit på 10 000. Det här chockar både Amanda, och även Kowalczyk som beskriver det som “det sjukaste hon hört”. 

Sammanlagt landar Lyxfällans uträkning i att Amanda har ett underskott på svindlande 88 300 kronor den här månaden. 

Amanda går back nästan 90 000 i månaden. Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

– Det som är jätte-jätteoroväckande är att du har så otroligt höga räntor. Den här summan är som en bulldeg som sväller åt alla håll. Jag säger inte att du är “beyond saving”, så får du absolut inte tänka, men det är så illa så det inte är riktigt klokt, säger Magdalena Kowalczyk och fortsätter: 

– Det här är ett väldigt tråkigt rekord. Det här är nog den värsta budgettavlan jag sett. 

Magdalena Kowalczyk beskriver det som "det värsta hon sett". Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

Amanda i Lyxfällan har tagit ett lån i veckan

Nu är det slut på Amandas lyxiga livsstil, och Magdalena Kowalczyk kräver att den 23-åriga mamman ska säga upp alla abonnemang som bara går, sälja så mycket kläder det bara går och se över möjligheterna att hyra ut sin lägenhet. 

Amanda, som i snitt tagit ett lån i veckan det senaste året, får samtidigt hjälp av livscoach Philip Diab för att i framtiden kunna hantera sina shoppingimpulser. I samtalet beskriver hon det som ett slags självskadebeteende och shoppingen som ångestdämpande. 

Philip Diab ska hjälpa Amanda med sina impulser. Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

Men med den inkomst som Amanda har, och hennes skuldsituation, går inte budgeten ihop om hon inte ökar sin inkomst. Nu är det helt enkelt upp till Amanda att ta kontroll över den hennes ekonomiska situation. 

Vill du veta hur det går för Amanda? 

Lyxfällan sänds på tisdagar klockan 20.00 i TV3 och på Viaplay.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.