Stort söktryck hos CSN.
Stort söktryck hos CSN. - Foto: Fredrik Sandberg/Jessica Gow/TT

Skynda på – jobbstudiestödet snart slut: "Ramlar in ansökningar"

Suget efter att plugga sig till en ny karriär verkar högt. Efter bara någon dag kan nästan hela anslaget för 2023 vara fyllt. Det var ett större tryck än vad vi hade räknat med, säger Stefan Tärnhuvud på CSN.


Från 1 oktober kan anställda som jobbat några år söka om omställningsstudiestöd, enligt överenskommelsen om nya las-regler som klubbats i riksdagen och mellan fack och arbetsgivare på arbetsmarknaden – ett stöd som ger möjlighet att stärka sin kompetens inom befintligt yrke eller att skola om sig.

På måndag eftermiddag hade Centrala Studiestödsnämnden (CSN) fått in 4 900 ansökningar. Bara första timmen i lördags kom 600 ansökningar in, enligt pressekreterare Stefan Tärnhuvud.

CSN hanterar ansökningarna i den tur de kommer in

Myndighetens prognos för 2022 låg på 5 300. För nästa år har staten planerat för en kostnad för systemet på 1,3 miljarder kronor, vilket beräknas räcka till drygt 5 000 platser. Ett slutligt beslut är dock inte taget ännu utan är föremål för statsbudgeten för 2023.

Men det är oklart hur många av dessa ansökningar som nu ramlat in hos CSN som kommer att beviljas, och hur många som sökt för heltidsstudier, enligt Stefan Tärnhuvud. Men det kan ändå löna sig att rappa på.

— Vi hanterar ansökningarna i den tur de kommer in, säger han.

Gäller bara utbildningar som stärker din ställning

Stödet riktar sig till dem som varit aktiva ett antal år i yrkeslivet. Den som har arbetat i minst åtta år och minst tolv av de senaste 24 månaderna, är mellan 27 och 62 år, får rätt att plugga i upp till ett år med 80 procent av lönen upp till 26 625 kronor, det vill säga 21 298 kronor i månaden.

För anställda anslutna till det nya huvudavtalet mellan Svenskt Näringsliv, PTK och LO kan det bli ännu lite mer pengar.

Stödet gäller bara utbildningar som stärker din ställning på arbetsmarknaden.

CSN:s handläggningstider för den här typen av ärende ligger på runt tio till tolv veckor, enligt Stefan Tärnhuvud.

TT
/
CSN
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.