Värtaverket i Stockholm producerar värme och el baserat på biobränsle. Kraftverket skulle kunna producera mer el, men då med olja. Arkivbild.
Värtaverket i Stockholm producerar värme och el baserat på biobränsle. Kraftverket skulle kunna producera mer el, men då med olja. Arkivbild. - Foto: TT

Industrin vill offra miljön för jobben

Miljön eller jobben. Det är vad som står på spel i elkrisen, åtminstone på kort sikt enligt industriföreträdare som vill beordra i gång fossileldade kraftverk som ligger i malpåse.Gör vi inte det tror jag vi får betydligt högre arbetslöshet, säger Miriam Munnich Vass på Teknikföretagen.


Två åtgärder finns att tillgå för att mildra de skyhöga elpriserna på kort sikt, det vill säga det kommande året: Dels spara på el, dels köra i gång kraftverk och kraftvärmeverk som ligger i träda, motsvarande tre atomreaktorer. Detta enligt en rapport från konsultbolaget WSP som industrins branschorganisation Teknikföretagen har beställt.

Det förstnämnda är redan levererat i form av EU-förslag och en lanserad kampanj från Energimyndigheten, åtminstone på papperet. Det återstår att se vad effekten blir. Sjunker konsumtionen med 5–10 procent, som är målet, väntas elpriset falla markant.

Kräver tillstånd

Men att få fart på de elektricitetsalstrande kraftverken är svårare än vad det kan låta. De flesta av dem saknar miljötillstånd och flera tar lång tid att få i bruk igen. Enligt WSP:s rapport finns framför allt följande verk att tillgå: Värtaverket i Stockholm, Aros i Västerås, Stenungsunds kraftverk, ett block i Karlshamnsverket och Öresundsverket, varav det sistnämnda dock är sålt för export.

— Värtaverket är det som snabbast skulle gå att starta, säger WSP:s rapportförfattare Simon Wakter i samband med ett seminarium.

Men det har ett miljömässigt pris. Elproduktionen skulle ske med fossila bränslen.

— Fler av de här åtgärderna kommer att medföra högre utsläpp av koldioxid, säger Simon Wakter.

Ett pris att betala

Det blir en balansgång mellan miljö och elpris, där miljön kanske måste stå tillbaka på kort sikt, resonerar Miriam Munnich Vass, expert på energi- och klimatfrågor på Teknikföretagen.

— Men vi måste ibland ta det priset, säger hon.

Alternativet är enligt henne värre med risk för konkurser och nedläggningar av industri.

Upphandling och eventuell återstart av dessa kraftverk i malpåse ligger på Svenska kraftnät efter att regeringen bett myndigheten att se över läget. Nicklas Damsgaard, chefsstrateg på Svenska kraftnät, vill/kan inte gå in på vad som händer i de kontakterna med kraftbolagen.

— Men vi har dialog med alla aktörer, säger han.

Att spara på el är dock det absolut bästa sättet att hantera elpriskrisen.

— Det har störst effekt och är snabbast, säger Damsgaard.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!