Stockholm

Storbanken spår rörliga boräntor på över 5 procent

Nordea spår rörliga bolåneräntor på över fem procent.
Nordea spår rörliga bolåneräntor på över fem procent. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT och Fredrik Sandberg/TT

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, är kritisk till Riksbankens räntehöjning och tror att Sveriges ekonomi nu kommer att bromsa in kraftigt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Annika Winsth tror att Riksbanken kommer att börja sänka räntorna först 2024, och att 2023 kommer att bli ett riktigt svagt ekonomiskt år.

Nordea har gjort en ny ränteprognos på torsdagen, efter Riksbankens besked om styrräntan. Nu spår Nordea att de rörliga boräntorna kommer att ligga på 5,25 procent efter höjningen från Riksbanken. Först i december 2024 kommer den rörliga boräntan att falla tillbaka till 4,4 procent, enligt Nordea.

Bundna bolåneräntor lär inte skena lika mycket

De bundna räntorna kommer enligt banken att ligga något lägre. Räntan för den tvååriga bindningstiden kommer att bli 4,8 procent, för att falla till 4,7 procent i juni nästa år. I december 2024 tros den bli 4,3 procent.

Lån bundna på fem år kommer enligt Nordea att kosta 4,6 procent i ränta, för att falla till 4,45 procent i juni nästa år. I december 2024 kommer det kosta 4,05 procent.

"Efter många år med mycket låg ränta har Riksbanken och flera andra centralbanker höjt räntorna mycket kraftigt på kort tid. Det biter och syns allt tydligare i ekonomierna som nu bromsar tvärt", skriver Annika Winsth i sin ränteprognos.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.