En bonde hugger ner vad som återstår av ett träd i Ankazobe på Madagaskar i november. Delar av skogen har bränts ner för att ge plats åt jordbruk. Arkivbild.
En bonde hugger ner vad som återstår av ett träd i Ankazobe på Madagaskar i november. Delar av skogen har bränts ner för att ge plats åt jordbruk. Arkivbild. - Foto: TT

Produkter som bidrar till avskogning stoppas

EU har kommit överens om att stoppa import av produkter som bidrar till avskogning. Många av våra vanligaste konsumentprodukter som kaffe, kakao och soja, berörs.


Det innebär att alla berörda importföretag är skyldiga att kontrollera att reglerna följs, och bevisa att deras produkter inte bidrar till avskogning, meddelar EU-kommissionen. Företagen måste också styrka exakt var varan är producerad.

Produkterna på den bannlysta listan – som inkluderar palmolja, nötkreatur, soja, kaffe, kakao, virke och gummi – har identifierats som pådrivande för avskogning, förutsatt att de kommer från ett avskogat land efter december 2020.

"Det handlar om kaffet till frukost, om chokladen vi äter, kolen till grillen, pappret i våra böcker. Det här är radikalt", säger Pascal Canfin, ordförande i EU-parlamentets miljöutskott, i ett pressmeddelande.

Förslaget lades fram av EU-kommissionen i november 2021. Företagen kommer att få 18 månader på sig att införa de nya reglerna från och med det att de träder i kraft.

TT
/
EU