EU – Läs alla våra nyheter om Europeiska unionen – Nyheter24

Europeiska unionen (EU) är en politisk organisation med 27 europeiska länder där huvudkontoret finns i Bryssel. 

Föregångaren till EU bildades i efterdyningarna av andra världskriget. Detta var Europeiska ekonomiska gemenskapen (EEG) som bildades 1958 med en grundidé att europeiska länder lättare skulle kunna hålla sams om de var mer beroende av handel mellan varandra. 

Länderna som först ingick i detta europeiska projekt var Belgien, Frankrike, Tyskland, Italien, Luxemburg och Nederländerna. Allt fler länder anslöt sig med tiden och en gigantiskt inre marknad skapades. Utöver de sex grundländerna har totalt 22 andra länder anslutit sig och 1993 bildades EU. 

Sverige blev medlemmar i EU den 30 mars 1994 efter ungefär ett års förhandlingar. Den 31 januari 2020 lämnade Storbritannien EU och är ännu det enda landet som någonsin har lämnat den Europeiska unionen.

 


igår 19:40
Storbritanniens tidigare finansminister Alistair Darling har avlidit, 70 år gammal, rapporterar brittiska medier.
igår 16:29
EU-kommissionen har nyligen godkänt Sveriges nya mediestöd, vilket planeras träda i kraft vid årsskiftet. Trots detta uttrycker branschen oro, särskilt gällande förseningar och oklarheter kring de nya reglerna och stödets tillämpning.
igår 13:06
Journalister och människorättsaktivister ska få ökat stöd i EU mot obefogade stämningar. Till skydd för demokratin, anser EU-kommissionen.
igår 11:02
Inflationen i euroländerna är nere på 2,4 procent på årsbasis i november, enligt preliminär samlad statistik från Eurostat. Nästan samtliga euroländer visar dessutom upp en negativ inflation på månadsbasis, jämfört med oktober.
igår 05:30
Tiotusentals människor samlas i ökenstaden Dubai för att försöka komma framåt i världens klimatarbete. Här är fem saker att hålla koll på under toppmötet COP28, som inleds den 30 november och pågår till den 12 december.
igår 05:16
Krig, kriser och allmänt dålig stämning. Det gör inte saken lättare när världens länder samlas för ett nödvändigt krafttag mot klimatförändringen. COP28 blir ett test av om man menar allvar med Parisavtalet, säger forskaren Åsa Persson.
2 dagar sedan 20:28
Efter flera svidande räntehöjningar befinner sig svensk ekonomi i recession. Och nästa år är Sverige det enda EU-landet där ekonomin väntas krympa. När Riksbanken höjer räntan märker vi av det fortare här än i stora delar av övriga Europa, säger Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank.
2 dagar sedan 14:12
Nato lovar långtida stöd till Ukraina och hoppas på snar leverans av F16-plan. Vi är de facto på väg att bli en Natoarmé, konstaterar Ukrainas utrikesminister i Bryssel.
3 dagar sedan 15:26
Vit färsksaltad östgötagurka är senast i raden av svenska livsmedel som nu får extra skyddsstatus i EU.
3 dagar sedan 14:48
Finland stänger den sista öppna gränsövergången mot Ryssland, rapporterar Helsingin Sanomat.
3 dagar sedan 14:08
Ukraina väljer att bojkotta veckans OSSE-möte i Nordmakedoniens huvudstad Skopje eftersom Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har bjudits in. Det meddelar en talesperson för den ukrainske utrikesministern Dmytro Kuleba.
3 dagar sedan 05:32
Det blir hans femte klimattoppmöte. Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie tror att COP28 i Dubai kommer att bli det tuffaste hittills.
3 dagar sedan 05:00
Grönt, hållbart eller klimatneutralt? Falska miljöpåståenden i reklam är svåra för konsumenterna att avslöja, enligt en ny undersökning. Men det finns enkla knep för att undvika att gå i fällan.
3 dagar sedan 04:20
Skicka julkort Postnord – datum att hålla koll på om du vill att dina julkort och julklappar ska komma fram innan julafton.
27 Nov, 20:56
Att stoppa det militära stödet till Ukraina ingår i valvinnande Geert Wilders manifest i Nederländerna. I stället vill han se den egna armén vid landets gräns för att fånga migranter. Wilders politik kan få stora konsekvenser för EU och hela Europa.
27 Nov, 11:20
Dödssiffran för kvinnor och barn i Gaza är ovanligt hög jämfört med andra krig under senare år, skriver The New York Times. Israelexperten Isabell Schierenbeck säger att siffran delvis förklaras av att många Gazabor trängs på en liten yta – och att många av dem är barn.
26 Nov, 20:16
Du får inte använda det på dina skidor, men det är fritt fram att använda på din hud. Trots kända hälsorisker finns PFAS i en rad vanliga hygienprodukter – och det kan dröja innan ett förbud finns på plats.
26 Nov, 08:36
Kina och andra stora tillväxtländer bör vara med och betala mer av klimatskulden till de länder som drabbas värst av klimatförändringarna, anser EU:s nye klimatkommissionär Wopke Hoekstra.
25 Nov, 10:36
Rysslands försök att skaka om Finland genom att skicka migranter mot gränsen måste sluta, enligt Finlands statsminister. Petteri Orpo finner stöd i Baltikum, där man har erfarenhet av liknande misstänkta hybridangrepp.
25 Nov, 01:12
Över 250 000 personer dog 2021 inom EU till följd av luftföroreningar med små hälsovådliga partiklar, enligt en rapport från EU:s miljöbyrå (EEA).
1 2 3 4 ... 95