Hur blir börsåret 2023? Nyheter24 frågade Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet Bank.
Hur blir börsåret 2023? Nyheter24 frågade Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet Bank. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Pressbild/Nordnet Bank

Expertens hetaste tips inför börsåret 2023: "Sprider riskerna"

När svenska hushåll ställdes inför nya ekonomiska utmaningar under 2022 var det många som blev försiktiga på börsen. Nu är ett nytt år här, men hur blir egentligen börsåret 2023 och hur ska man tänka om man överväger att ge sig in i matchen igen?


År 2022 är över och många hoppas nu på att det nya året ska bjuda på färre ekonomiska utmaningar.

I många avseenden väntar dock fortsatt oroliga tider och börsåret 2023 är inget undantag.

– Inledningen av året kan bli svängig när inflationsoro byts ut mot konjunkturoro, och osäkerheten blir stor hur konjunkturnedgången kommer slå mot bolagens vinster, säger Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet Bank, till Nyheter24 och fortsätter:

– Men i grunden har åtminstone jag en förhållandevis positiv grundsyn på 2023 jämfört med 2022, eftersom vi onekligen går mot en mjukare penningpolitik när inflationen förhoppningsvis faller tillbaka. Andra halvan av året bör bli bättre än första, om jag får gissa.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ska man ge sig in på börsen under 2023?

Men hur ska man då tänka om man valde att hålla sig borta från börsen under förra året och överväger att ge sig in i matchen igen?

– Upp- och nedgångar är svåra att tajma, och den som var borta från börsen under årets sista månader har missat en del återhämtning. Men nu har vi trots allt en börs som gått ned kraftigt jämfört med 2021, så då bör det inte vara fel att kliva in, säger Frida Bratt och tillägger:

– Men det bästa är att göra det i flera mindre steg. Köper man vid många olika tillfällen sprider man riskerna. Man måste också alltid vara beredd på att börsen kan gå ned mer från de här nivåerna, så därför bör man inte gå in med pengar man behöver inom kort. Långsiktiga pengar hör hemma på börsen.

Vilka aktier blir heta under börsåret 2023?

Vissa sektorer lär bli mer intressanta än andra under börsåret 2023.

– Om vi tänker oss ett scenario där vi faktiskt får en mjukare penningpolitik bör det kunna gynna sektorer som farit väldigt illa under 2022, som teknik och fastigheter. Men man ska absolut inte räkna med att alla aktier i de här segmenten kommer komma igen, konstaterar Frida Bratt.

– Fortfarande kommer bolag som gör vinst här och nu premieras framför bolag som väntas göra vinst först långt fram i tiden. Så det gäller att hitta aktier som pressats ned orättvist mycket i det klimat vi haft.

Frida Bratt. Foto: Pressbild/Nordnet Bank

Bolagen att ha lite extra koll på under 2023

När det kommer till vilka bolag man ska hålla lite extra koll på under det nya året uppger Frida Bratt att det kommer att vara intressant att se vad som sker i den svenska verkstadssektorn.

– De blir en mätare på hur hårt konjunkturnedgången slår. Kommer orderingångarna falla tillbaka nu, eller hållas uppe? Det blir mycket intressant att följa. 

– Mycket negativt har också redan tagits ut i konsumentbolagen – är det rimligt eller har kursnedgångarna varit lite för kraftiga? Det beror på hur hårt den svenska konsumenten kommer att hålla i plånboken under nästa år. 

Även bankerna lär bli spännande att följa, enligt Bratt.

– Deras intjäningsförmåga ökar i ett högre ränteläge, men blir konjunkturnedgången väldigt djup kan det påverka bankerna negativt. Kort sagt finns det mycket för den ekonomiintresserade att hålla koll på, för det som händer i omvärlden återspeglas i hur det går för våra bolag på börsen och därmed också aktierna i vårt sparande.

/
Nästa artikel