'Osäkerheten fortsätter och kunderna avvaktar', konstaterar bostadsutvecklaren Obos vd. Arkivbild.
'Osäkerheten fortsätter och kunderna avvaktar', konstaterar bostadsutvecklaren Obos vd. Arkivbild. - Foto: TT

Kris i småhusbranschen – nytt storvarsel

Den ekonomiska krisen slår nu med full kraft mot småhusbranschen. Bland annat tvingas bostadsutvecklaren Obos varsla för andra gången inom loppet av ett par månader.


Dagens besked som Vetlanda-Posten var först med att rapportera om innebär att 200 medarbetare vid fabrikerna i småländska Myresjö och Vrigstad omfattas. Detta följer efter ett liknande besked i november förra året som då inkluderade 70 medarbetare.

— Osäkerheten fortsätter och kunderna avvaktar. Vi har haft en betydande minskning när det gäller orderingång sedan i somras och vi tvingas nu göra en ny bedömning. Vi har funnits i 100 år och för oss är det viktigt att skapa förutsättningar för att kunna finnas i 100 år till, då måste vi sänka takten nu, förklarar vd:n Joakim Henriksson beslutet för TT.

Total scenförändring

Den norska bostadsbyggaren som äger hustillverkarna Smålandsvillan och Myresjöhus är nu ett av flera exempel på en bransch som fått se en total scenförändring. I augusti 2021 rapporterade företagets vd i en intervju i Dagens industri om en rekordstor orderbok där fabrikerna fick gå i skift.

Nu handlar det i stället om ökande råvarukostnader vilket påverkar kostnaden för trähus, en aggressiv räntepolitik från centralbankerna liksom rusande energikostnader – vilket allt tillsammans skapar osäkerhet hos tänkbara kunder. Allt detta har bidragit till att produktionen, i nuläget, bedöms halveras under 2023 jämfört med föregående år.

— Jag har varit med i 30 år i branschen och får gå tillbaka till 90-talet för att se sådana här markanta skillnader. Kortsiktigt innebär det här att vi är i en övervintringsfas där vi halverar vår produktion, säger Joakim Henriksson som dock tror på en förbättring efter sommaren.

Obos är dock inte långtifrån ensamt, flera andra företag har rapporterat liknande utmaningar de senaste månaderna och branschorganisationen Trä- och möbelföretagen ser fortsatta utmaningar den närmaste tiden.

— Vi hade en prognos i oktober på 13 000 småhus för 2022 och 10 500 för 2023. Det är en rejäl nedgång men sedan oktober har orderingången varit fortsatt svag och det finns inget som tyder på en förbättring. Därför tror att jag att vi kommer tvingas att revidera ned prognosen, säger Gustaf Edgren vid organisationen inför nästa rapport i mars.

Stor utmaning

Osäkerheten är den stora utmaningen, enligt såväl Gustaf Edgren som Joakim Henriksson. Hur länge kommer räntorna att fortsätta stiga, hur kommer energikostnaderna att utvecklas?

— Många har förstått att energifrågan är inget man löser på ett halvår. Med det sagt måste osäkerheten lägga sig, säger Gustaf Edgren.

Trots den utmanande situationen väljer dock samtidigt Obos att satsa med en ny fabrik i Vrigstad liksom modernisering av den befintliga fabriken i Myresjö, totalt handlar det om en investering på 1,2 miljarder kronor.

TT: Flera företag i Sydsverige har talat om att flytta sin verksamhet på grund av stigande energipriser. Var det aktuellt för er del?

— Svaret är nej, vi har en historia här och det finns en sådan erfarenhet här. Vi har dessutom råvaran runt knuten. Sedan får vi som aktör försöka att hitta nya hållbara lösningar för att täcka vår elproduktion, säger Joakim Henriksson.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.