Dieter Schwarz grundade Lidl.
Dieter Schwarz grundade Lidl. - Foto: Christine Olsson/TT & Privat

Han är gudfadern bakom Lidl – en av världens rikaste: ”Kräver absolut lojalitet”

Dieter Schwarz grundade Lidl och är i dag en av världens rikaste personer. I Tyskland kallas han gudfadern och lever ett liv helt i det fördolda – samtidigt som miljonerna rullar in.


Många journalister har försökt att nosa upp Dieter Schwarz, 83, utan att lyckas. Det finns vare sig intervjuer eller ordentliga foton på den tillbakadragne tysken, skriver Svenska Dagbladet.

I den info som går att hitta, berättas att Schwarz egentligen ville studera matematik på universitet efter studenten 1957. Men hans pappa tvingade honom att bli lärling i familjeföretaget, som tre år senare blev livsmedelsbolaget Lidl & Schwarz KG.

1973 öppnade Dieter Schwarz den första Lidl-butiken, och det var starten på en oerhört framgångsrik historia. På bara tio år hade lågpriskedjan öppnat 460 affärer. 

I dag finns Lidl i 32 länder och sålde 2021/2022 för mer än 100 miljarder euro, skriver Schwarz-gruppen i ett pressmeddelande.

Här kan du läsa hela listan över de 132 varor som Lidl sänkte priset på.

Dieter Schwartz grundade Lidl – är god för 43 miljarder dollar

Dieter Schwartz drog sig officiellt tillbaka 1999, men styr enligt ryktena fortfarande företaget med järnhand. Han är i dag god för 43 miljarder dollar, och ligger på plats 27 över världens rikaste personer, enligt Forbes.

Han lever tillsammans med sin fru Franziska i den lilla staden Heilbronn, där han också växte upp. Tillsammans har paret två döttrar, Regine och Monika.

I Heilbronn sponsrar 83-åringen skolor, idrott och kultur med många miljoner, samtidigt som befolkningen i den lilla tyska staden skyddar den rike Lidl-grundarens anonymitet, skriver SvD.

Styr Lidl med järnhand

I tysk media kallas Dieter Schwarz för gudfadern eller fantomen, på grund av hans skygga leverne. Vissa säger att de lyckats ta suddiga bilder på honom. Andra att de hittat hans hem, en villa med gallerförsedda fönster utan namnskylt. 

Men ingen vet säkert, och kommer säkerligen inte få veta det heller. För att prata om den tillbakadragne tysken straffar sig. 

– Den som pratar tillhör inte längre den inre kretsen. Dieter Schwarz kräver absolut lojalitet, säger Spiegelreportern Alexander Kühn, enligt SvD.

Här kan du läsa alla nyheter om Lidl.