Finalisterna i årets matbluff 2022 är utsedda.
Finalisterna i årets matbluff 2022 är utsedda. - Foto: Janerik Henriksson/Claudio Bresciani/TT

Årets matbluff 2022 – GB:s populära glass kan ta hem "utmärkelsen"

Det har blivit dags att utse årets matbluff 2022. Fem finalister gör upp om priset inget företag vill vinna.


Varje år utser konsumentföreningen Åkta vara årets matbluff. I år har det slagit rekord i inskickade nomineringar från konsumenterna. Av de 300 förslagen har juryn valt ut fem finalister.

Vinnaren presenteras den 25 januari.

Här är finalisterna i årets matbluff 2022

Här är finalisterna i årets matbluff 2022. Foto: Äkta vara

Nyckelbryggerier: Cider med smak av lingon 

Motivering: Stoltserar med att vara en cider från Norrbotten med smak av lingon. Etiketten pryds också med lingon. På sidan av flaskan står även att smaken är "hämtade från våra skogar och myrar" och att cidern har "en äkta, frisk karaktär".

I ingrediensförteckningen hittar man dock inte mycket av detta då den inte innehåller några lingon utan endast "naturliga aromer" av okänt ursprung och färg från bland annat svart morot. Inte heller den mindre mängd äpplen som cidern består av verkar vara norrbottniska, utan kommer från Sverige och Danmark, enligt mejl från företaget.

Fazer Willja: Oat for whipping

Motivering: Namnet antyder att det här är en vispbar produkt, som liksom havredryck görs av nyttig havre. Men är den verkligen "gjord av nordisk havre", som det står, när den bara innehåller en ynka procent havreextrakt?

Visserligen står det även "blandning av vegetabiliskt fett" på framsidan, vilket är en mer korrekt beskrivning av innehållet. Huvuddelen utgörs av vatten och härdad kokos-och rapsolja, där det nyttiga i fettet har försvunnit.

GB: Big pack vanilj 

Motivering: GB har bytt recept på sina klassiska Big pack, till ett med lägre klimatavtryck. Samtidigt har de tagit bort alla mjölkprodukter, som många nog förväntar sig att en glass som denna ska innehålla. 

Att så är fallet framgår endast om man granskar baksidan. Mjölkprodukterna har ersatts med bland annat vatten och ärtprotein. "Kan innehålla mjölk", står det komiskt nog efter ingrediensförteckningen.

Bravo: Röd apelsin

Motivering: Namnet syftar uppenbarligen på blodapelsin och en stor del av förpackningen täcks av just denna frukt. Största ingrediensen är dock äpple, som däremot inte avbildas alls. Juicen innehåller dessutom mer vanlig apelsin än blodapelsin. Exakt hur mycket, eller lite, blodapelsin det rör sig om framgår dock inte, vilket det borde göra.

För att dölja bristen på blodapelsin har man blandat i en mindremängd rödfärgande aroniajuice. Sedan nomineringen offentliggjordes har Skånemejerier hört av sig till Äkta vara och sagt att de ska ändra designen på produkten i början av 2023.

Arla: Keso protein

Motivering: Keso protein "passar till en aktiv livsstil", står det på tillverkaren Arlas hemsida. Och givetvis är det proteinet som man anspelar på att den som tränar skulle vara i extra behov av.

Proteinhalten är dock inte så mycket att stoltsera med, då det bara är en procent mer än i Arlas vanliga Keso, 15 istället för 14 procent. "Naturligt proteinrik", kallar Arla det för, när de egentligen har tillsatt extra mjölkprotein i produkten.

Mat
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

2 timmar sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.