Finansminister Elisabeth Svantesson (M). Arkivbild.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M). Arkivbild. - Foto: TT

Extrabudget med Ukrainavapen till riksdagen

Regeringen går nu vidare med det senaste stora vapenpaketet till riksdagen för att få ett snabbt klartecken därifrån.


Fakta: Vapen till Ukraina

Regeringen har tidigare aviserat det stöd där merparten finns med i den extra ändringsbudgeten:

50 stycken stridsfordon CV 90

Okänt antal pansarvärnrobot 57, NLAWS

I en senare extra ändringsbudget kommer förslag om ett okänt antal artilleripjäser av modell Archer

Källa: Regeringen

Paketet, som presenterades på en pressträff i förra veckan, är värt över 4 miljarder och innehåller bland annat 50 stridsfordon av typen CV 90, granatgevär, pansarvärnsrobotar och ammunition.

Riksdagen får förslagen i en extra ändringsbudget som ska snabbehandlas. Förslagen om att även bidra med artillerisystemet Archer kommer att tas upp i ytterligare en ändringsbudget, oklart när.

Brett stöd

— Vi räknar med att det här ska gå bra genom riksdagen, det finns ett brett stöd för det, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) om den nu aktuella ändringsbudgeten.

Hon säger det på en pressträff med stödpartiet Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt i regeringskansliet.

Den extra budgeten innehåller även finansiering för det första Ukrainapaketet som den nuvarande regeringen lade fram. Totalt handlar det om 1,7 miljarder som går på årets budget samt uppemot 6 miljarder i så kallade bemyndigande. De senare möjliggör beställningar för leverans längre fram.

Anstånd för företag

Regeringen hänger också på förslagen om att företag ska kunna få anstånd med skatten lite längre tid och för nya perioder jämfört med tidigare. Det är ett sätt att mildra ekonomiska problem i väntan på det elstöd som regeringen har lovat företagen i södra och mellersta Sverige, men där det ännu är oklart när pengar kan betalas ut.

Sjöstedt och Svantesson meddelar också att det stöd till hushåll med gasuppvärmning som regeringen tidigare lovat beräknas ta 150 miljoner ur statskassan. De flaskhalsavgifter som elkunderna får sitt stöd från, och som inte tas ur statsbudgeten, kan inte användas till gaskunder.

TT
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Polisen rapporterar om brand, Nacka

"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

1 timme sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.